ILIR DEDA: Briselski sporazum podelio Kosovo

ILIR DEDA: Briselski sporazum podelio Kosovo

9 januara 2014

eu kosovo 01Plan Martija Ahtisarija podsticao je izgradnju Kosova kao građanske države, dok je Briselski sporazum podelio Kosovo na srpski i albanski deo, kaže Ilir Deda.

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politike i bivši savetnik kosovske predsednice kaže da je saradnja Ivice Dačića i Hašima Tačija rezultat sticaja okolnosti. „Oni nastoje da produže opstanak na vlasti, a EU i SAD da zatvore ovu priču. Ali, kao i sva rešenja na zapadnom Balkanu, i ovo je kratkoročno i polovično“, kazao je Deda za Blic.

Na molbu da pojasni, šta znači podela Kosova, Deda je odgovorio da to znači „da će Srbima na Kosovu upravljati Beograd i Priština“.

„Uvedena je politička i institucionalna segregacija po nacionalnoj osnovi. I Beograd i Priština kratkotrajna rešenja sadržana u ovom sporazumu proglašavaju za ‘istorijska’, iako ne otvaraju mogućnost komunikacije među narodima, bez koje nema istinskog napretka“, smatra on.

Deda je dodao da očekuje korenite promene posle izbora u Srbiji i na Kosovu, ocenjujući da su poslednji lokalni izbori na Kosovu pokazali da se na kosovskoj političkoj sceni dešavaju duboke promene. „Postojeće klijentelističke partije…poražene su. Očekujem da će se talas ovih promena preliti i na parlamentarne izbore“, rekao je on.

Kada je reč o novoj vladi Srbije, kako je naveo, jasno je da će je formirati SNS. „Te dve nove vlade moraće, kao prvo, da sklope krovni sporazum i njime definišu međusobne odnose u uslovima u kojima se Srbija i Kosovo međusobno ne priznaju i pod kojima Srbija neće sprečavati uključenje Kosova u međunarodne institucije“, smatra Ilir Deda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *