Има ли краја борби са коронавирусом? Др АНА ГЛИГИЋ ЈЕ ДАЛА ОДГОВОРИЛА

Има ли краја борби са коронавирусом? Др АНА ГЛИГИЋ ЈЕ ДАЛА ОДГОВОРИЛА

15 јула 2020

Kоронавирус у Србији не посустаје, упркос надањима да ће на лето ослабити. Уместо тога, сада има више оболелих и преминулих.

Такође, пише београдски “Блиц”, све је више младих међу зараженима, има доста оболеле деце и појављују се нови симптоми.Тај лист направио је листу од пет доказа да овај вирус није исти као онај који нас је “напао” од када је уведено ванредно стање у Србији.

Први на тој листи доказа је број преминулих, други је више заражених у Београду у ком се дневно тестира и по 900 људи, а трећи доказ је, како се даље наводи, нови симптоми.

Четврти доказ је тај што међу оболелима има све више деце и на крају пети – оболели имају тежу клиничку слику.

Поред броја преминулих, лица на респираторима још један показатељ може да нам укаже на то да је корона сада другачија него пре месец дана, а то је број хоспитализованих лица.

“Да су болнице преоптерећене и пуне, то сада готово свакодневно можемо да чујемо, а поткрепљено је чињеницом да је сада и највећи број хоспитализованих лица од почетка епидеми – 4091. Пре само пар недеља, тачније 20.06 број хоспитализованих лица био је троцифрен – 954”, истиче “Блиц”.

Сигурно је да сви постављамо исто питање – има ли овоме краја?

Позната докторка Ана Глигић, међутим, нема охрабрујући одговор. Њен став је да није искључено да ћемо две, три године да се боримо са овим вирусом.

„Морамо да будемо свесни да ковид-19 никада неће нестати из наше средине“, казала је др Глигић, вирусолог и некадашња шефица лабораторије у Институту „Торлак“ за „Политику“ и додала да овакве вирусе једино нешто из природе може да натера да нестану.

“То значи да ће вирус морати да протутњи кроз нас или ћемо да добијемо вакцину. Али ко зна када ће се вакцина појавити. Много је тешко нешто предвидети после само неколико месеци од појаве новог вируса. Kада сам радила, некада је било потребно да прођу по две, три године да бих неки вирус идентификовала и то уз помоћ Јејл универзитета у САД. Kовид-19 морамо да ухватимо и за реп и за главу, сликовито речено”, каже др Глигић, светски призната научница, која је седамдесетих година прошлог века била на челу тима који је изоловао вирус великих богиња или вариолу веру.

KOMENTARI2 коментара

  1. Риста says:

    Систем све више убрзава пандемију. Сваки дан јој дода нову силу. Штас ту може кад корона није у стању све да изведе што се од ње очекује. А ова сила на слици је старија жена, склона корони. Бар је њена струка тако изјавила и уколико није способна да се "склони у Обреновац и тамо самостално прележи корону" као њен популарни колега, обзиром да тврди да сви морамо добити корону(то мора да је надсистемско наређење) добиће га и она. Ја нисам системски човек и ништа не могу да добијем прекореда, али она може па нека нам покаже. Па зашто сам само ја једини изузетак а сви Срби већ радосно чекају у реду да добију корона жваку. Па као њен колега кад је преболео, он није био више преносилац вируса као остали који је преболу, него је здрав и читав седео по студијима сваки божији дан и саветовао нас о корони. Ала слажу лекаре на велику гомилу. Сваки дан један нови са једном новом силом. Па, на велику гомилу и Ђаво сере. Ја сам за равноправност. Стим да будем задњи у реду и да гледам оне са слика како добијају корону. А кад видим њих, неће ми бити жао да и ја од ње умрем.

  2. test01 says:

    Gde li ih samo pronalaze... izvlace ih iz naftalina. "Virus nece nestati nikada" - ali mozda hoce kada duboka drzava pobedi Trumpa i dodju na vlast pa pocnu sa masovnim pelcovanjima i cipovanjem marve (pardon naroda)... Clanak citira list BLJUC koji je poznat po verodostojnosti cinjenica (sarkazam).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u