Има ли краја борби са коронавирусом? Др АНА ГЛИГИЋ ЈЕ ДАЛА ОДГОВОРИЛА

Ima li kraja borbi sa koronavirusom? Dr ANA GLIGIĆ JE DALA ODGOVORILA

15 jula 2020

Koronavirus u Srbiji ne posustaje, uprkos nadanjima da će na leto oslabiti. Umesto toga, sada ima više obolelih i preminulih.

Takođe, piše beogradski “Blic”, sve je više mladih među zaraženima, ima dosta obolele dece i pojavljuju se novi simptomi.Taj list napravio je listu od pet dokaza da ovaj virus nije isti kao onaj koji nas je “napao” od kada je uvedeno vanredno stanje u Srbiji.

Prvi na toj listi dokaza je broj preminulih, drugi je više zaraženih u Beogradu u kom se dnevno testira i po 900 ljudi, a treći dokaz je, kako se dalje navodi, novi simptomi.

Četvrti dokaz je taj što među obolelima ima sve više dece i na kraju peti – oboleli imaju težu kliničku sliku.

Pored broja preminulih, lica na respiratorima još jedan pokazatelj može da nam ukaže na to da je korona sada drugačija nego pre mesec dana, a to je broj hospitalizovanih lica.

“Da su bolnice preopterećene i pune, to sada gotovo svakodnevno možemo da čujemo, a potkrepljeno je činjenicom da je sada i najveći broj hospitalizovanih lica od početka epidemi – 4091. Pre samo par nedelja, tačnije 20.06 broj hospitalizovanih lica bio je trocifren – 954”, ističe “Blic”.

Sigurno je da svi postavljamo isto pitanje – ima li ovome kraja?

Poznata doktorka Ana Gligić, međutim, nema ohrabrujući odgovor. Njen stav je da nije isključeno da ćemo dve, tri godine da se borimo sa ovim virusom.

„Moramo da budemo svesni da kovid-19 nikada neće nestati iz naše sredine“, kazala je dr Gligić, virusolog i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu „Torlak“ za „Politiku“ i dodala da ovakve viruse jedino nešto iz prirode može da natera da nestanu.

“To znači da će virus morati da protutnji kroz nas ili ćemo da dobijemo vakcinu. Ali ko zna kada će se vakcina pojaviti. Mnogo je teško nešto predvideti posle samo nekoliko meseci od pojave novog virusa. Kada sam radila, nekada je bilo potrebno da prođu po dve, tri godine da bih neki virus identifikovala i to uz pomoć Jejl univerziteta u SAD. Kovid-19 moramo da uhvatimo i za rep i za glavu, slikovito rečeno”, kaže dr Gligić, svetski priznata naučnica, koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja ili variolu veru.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Sistem sve više ubrzava pandemiju. Svaki dan joj doda novu silu. Štas tu može kad korona nije u stanju sve da izvede što se od nje očekuje. A ova sila na slici je starija žena, sklona koroni. Bar je njena struka tako izjavila i ukoliko nije sposobna da se "skloni u Obrenovac i tamo samostalno preleži koronu" kao njen popularni kolega, obzirom da tvrdi da svi moramo dobiti koronu(to mora da je nadsistemsko naređenje) dobiće ga i ona. Ja nisam sistemski čovek i ništa ne mogu da dobijem prekoreda, ali ona može pa neka nam pokaže. Pa zašto sam samo ja jedini izuzetak a svi Srbi već radosno čekaju u redu da dobiju korona žvaku. Pa kao njen kolega kad je preboleo, on nije bio više prenosilac virusa kao ostali koji je prebolu, nego je zdrav i čitav sedeo po studijima svaki božiji dan i savetovao nas o koroni. Ala slažu lekare na veliku gomilu. Svaki dan jedan novi sa jednom novom silom. Pa, na veliku gomilu i Đavo sere. Ja sam za ravnopravnost. Stim da budem zadnji u redu i da gledam one sa slika kako dobijaju koronu. A kad vidim njih, neće mi biti žao da i ja od nje umrem.

  2. test01 says:

    Gde li ih samo pronalaze... izvlace ih iz naftalina. "Virus nece nestati nikada" - ali mozda hoce kada duboka drzava pobedi Trumpa i dodju na vlast pa pocnu sa masovnim pelcovanjima i cipovanjem marve (pardon naroda)... Clanak citira list BLJUC koji je poznat po verodostojnosti cinjenica (sarkazam).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *