ИМА ЛИ КРАЈА ДУКЉАНСКОМ ЛУДИЛУ! Династија ПЕТРОВИЋ-ЊЕГОШ посрбила Црну Гору и ДРЖАЛА ЈЕ У РОПСТВУ 200 ГОДИНА!

IMA LI KRAJA DUKLJANSKOM LUDILU! Dinastija PETROVIĆ-NJEGOŠ posrbila Crnu Goru i DRŽALA JE U ROPSTVU 200 GODINA!

3 januara 2018

Koliko daleko se ide u odricanju od svojih predaka, istorije, identiteta i konačno – samog sebe, pokazao je nov projekat crnogorske Vikipedije.

Dok su se na početku svoj neoideološkog puta zastupnici montenegrinskog identiteta odricali svega ali se kleli u kralja Nikolu, izgleda da su, nakon što je najveći pesnik ovog naroda, Petar Drugi Petrović Njegoš proglašen genocidnim, na tapetu našli i ostali Petrovići, pa i sam kralj Nikola.

Podsetimo na samo neke od argumenata datih za pokretanje crnogorske Vikipedije da u „etnolingvističkom smislu crnogorski jezik ima duboke crvenohrvatske korene“, da je njegov ijekavski izgovor „pre hrvatski nego srpski“, te da crnogorski jezik „ne koristi srpsko ćirilično pismo“.

Ono što je ipak najviše začudilo, bio je oštar napad na Petroviće, tretman kakav su do sad samo imali Nemanjići.

Tako se među razlozima navodi da je „srpski jezik uvezen u Crnu Goru 1918. godine“, pa čak i ranije, od strane „posrbljene dinastije Petrović Njegoš, koja je vladala Crnom Gorom 200 godina“, koji su navodno bili „izvanjci“, da je „njihovo pravo poreklo iz Bosne i Hercegovine“, pri čemu su, „nažalost bili izabrani da vladaju u Crnoj Gori bez ikakvog valjanog razloga i na štetu crnogorskog naroda“.

Ovde se već autor hvata u zamku sopstvenim rečima: Ako su Petrovići poreklom Hercegovci, onda su Srbi, a nikako „posrbljeni“. Ako su izabrani da vladaju, onda znači da se nisu nametnuli već ih je izabrao narod, čiji izbor, današnji potomak, koji ih se odriče, smatra „štetom“.

Autor ide toliko daleko da zaključuje kako „nažalost, u Crnoj Gori živi skoro 30 odsto posrbljene populacije, koja veliča dinastiju Petrović Njegoš kao da su bili nekakvi bogovi, a prava je istina da su Petrovići bili najveća greška u istoriji Crne Gore“.

Možda bi pisce ovakve ideologije trebalo podsetiti da je Crna Gora u zadnjih 200 godina pod Turcima prošla čak kroz 40 ratova a na čelu svake bitke su stajale njene vladike. Pisac ovih argumenata bi trebao da odgovori da li su to bili ratovi za slobodu ili ropstvo?

Vladike, koje su jednom trenutku morale da napuste svoju manastirsku tišinu i vojuju zajedno sa narodom protiv neprijatelja, bili su tu da duhovno osnaže i ohrabre narod, i podignu ga iz čamotinje koju je uzrokovala borba protiv viševekovnog turskog zuluma, za kojeg je u jednom trenutku učinilo da mu nema kraja.

Trebalo bi možda podsetiti i da su upravo Petrovići bili oni koji su sabrali zakrvljena crnogorska plemena, u koja je trebalo svakodnevno ići i miriti krv i stišavati krvne osvete, i koji su ovaj namučeni narod nakon vekova borbe, zuluma i stradanja doveli do slobode i države.

Treba naglasiti, da čak i pored ovakve fašističke propagande, novi ideolozi za sada nisu uspeli u naumu. Prema zvaničnoj stranici Vikipedije, zahtev za pokretanjem stranice na crnoogorskom jeziku je odbijen.

(In4s.net)

KOMENTARI15 komentara

 1. od vezirovog do zidanog mosta says:

  Narod koji vjekove provede u ropstvu potpuno otupi izgubi osjećaj za pravdu toliko se izgubi da ne zna sto je za njega stetno a sto korisno govorio je Andrić da tu ne spadaju Crnogorci vidi se da ne robuje dogmama jer se zna da su među slobodarski crnogorski soj Petrovići dosli sa fesovima naglavu i sto je problem to reći

  • Velika Metla says:

   Nije problem,eto i sam si rekao! Toliko je bio taj "crnogorski" ne narod nego narodna grupacija(jer da bi bio narod moraš imati prvu i osnovnu stvar po kojoj ćeš biti prepoznatljiv,a to je jezik kojeg vi nemate)slobodarska,da je bio okupiran i proteran od strane Turske,po vrletima i nedođijama! Današnji "milogorci"su isto što i ustaše! Danas služite najvećem kkkrvopiji ljudskog roda i to za najmanje moguće lične interese i za interese okupatora srbske Crne Gore,ne "milogore",Amerike! Raszmisli malo,ako imaš s čime,mada sumnjam,zašto se od jednog jezika SRBSKOG moglo napraviti još tri jezika,a od jednog engleskog ne mogu ni dva,englesi i američki,kao i za čije se interese to radi? Kapiraš? Sumnjam da ti kapiraš išta! Nadam se i molim Bogu da nijedan jedini vojnik koji pođe iz Crne Gore s puškom u ruci da pomaže zapadu da pljačka gde god moće,se ne vrati šiv nego u kesama za smeće! Toliko od mene "milogorcu" ne-soju!

   • Ćurioc says:

    Dok vi Vuk nije u Srbiju donio jezik govorili ste gi ga gu a i sad se poneđe cuje taj maternji srpski jezik

    • Velika Metla says:

     Ćurioc,A kojim ti to jezikom pričaš,i kojim pismom pišeš,je li "milogorac" crveni usRašo? Bruko!

  • Miraš says:

   Ma, koliko neverovatno zvučalo, Srbi su nosili fes mnogo pre dolaska Turaka na ove prostore!... Naime, prema rečima Vilme Niškanović, muzejskog savetnika i etnologa Etnografskog muzeja prikazi kapa sličnog oblika mogu se naći na brojnim rimskim spomenicima, ali i crkvenim freskama, a same kape zapravo datiraju iz praistorije. Ono sa čime se, međutim, ne slaže su podaci koji se mogu naći na Vikipediji, a prema kojima je “fes (grčki: Φέσι) grčkog porekla iz vizantijskog razdoblja“. - Fes svakako nije grčkog porekla iz vizantijskog razdoblja nego je mnogo starija. Istina, naziv je dobila po gradu Fesu (Maroko) u kojem je početkom 19. veka masovno proizvođena - počinje priču za Telegraf Niškanovićeva nabrajajući nazive kapa sličnog oblika koje su se nosile na Balkanu mnogo pre nego što su Turci stigli u ove naše krajeve... http://www.telegraf.rs/vesti/939364-srbi-nosili-fes-pre-turaka-pa-kupili-sajkace-od-austrougara

  • Mojkovac says:

   Milos veliki je jednom prilikom u Becu nagovarao Vladiku Rada da ide u Montenegro i prizna sultana nasto mu je Njegos Veliki odgovorio da se on nista tu ne pita jer sloboda je u vlasti naroda a da ionako nikada nebi poslusao veselu srbadiju a poslije toga je milos veliki molio sultana da on sa turskom vojskom udari na neosvojivu Duklju Zetu ni Crnu Goru

  • Ćurioc says:

   Neću date pitam okle si đuroviću jer se bojim da mi ne daj boze nijesi neki rođak ali bi te pita kakve veze tvoje babe i prababe imaju sa turskim haremima i prvom bracnom noći ka zakonitim cinom

 2. Goran says:

  Da je Njegos ziv vjerovatno bi ga isporucili u Hag za govor mrznje i velikosrpske namjere

 3. Buba says:

  Sve crnogorce-milogorce isterat.iz Srbije pa da vidimo junaci

 4. Nenad Đurović says:

  Najviše boli 36% Srba U Crnoj Gori.Nas ne možete ni kupit ni uplašit,a vas ko jebe budite što god želite nama to ne smeta.Na popisu 1991 bilo nas je samo 6%,vaša mržnja nas je osvijestila.

  • srpska laz says:

   Ti đuroviću ka svaka posrbica ne smijes da mi odgovoris na pitanje.Kojim jezikom ja zborim i kad bih htio da pricam srpski to je nemoguće jer nemam tu poganos u sebe da toliko psujem sto je 80% sustina toga jezika.Dajem ti sansu jesili cuo za setanje opanaka ili mozda snasarenje koje je i danas aktuelno u drzavu u koju bi ti i takvi ćeli da prebace Montenegro

 5. Marko says:

  Milogorci Montenegrini ''hrvatsko cvijece,hrvatskoga roda'', izmeti ljudskog roda,balege i otpadi nadam se da cete uskor krenuti u napad na Rusiju! Da je onako ''junacki'' bacite na koljena! Zelim vam od srca da se kuci vratite vodoravno u plasticnim kesama kao i vojnici vaseg gospodara NATO-a!

 6. srpska laz says:

  Ko moze da voli izdajnike cija mrznja izvire iz frustracija sa svih strana

 7. goran says:

  Crnogorce izbaciti iz Srbije sa zabranom povratka. Pre svega clanove SANU-a. Prosto ko pasulj, i krajnje lekovito.

 8. Nenad Đurović says:

  Kao što rekoh,boli,boli mnogo boli roćko,mnogo vas bole posrbice još dugo će da vas bole,to vam je teška rana nikad vam zarast neće.Mora da te je ona Nato bomba 1999 u Ćurioc malo rastopila,vjerovatno ti to krive posrbice,sijaš li u mraku.Kako glasaste 1998,do 7 ujutro,15000 ličnih karata za jednu noć,zaslužili ste državu nego što.Vašu mržnju prema Srbima smo već puno puta vidjeli kod Hrvata i Turaka,što znači da ste ista .ovna ali i vi morate postojati,trenutno nemamo efikasno protiv vaše države neka vam je* imamo mi našu lijepu Veliku Srbiju(pa makar bila ko Beogradski pašaluk)kad tad.Toliko ličite na ustaše da zabalite kad se spomene Srpsko ime.A ti srpska laži(tuuugoooo srpska) ima toliko lijepih Srpskih riječi da te opišem gu ga gu,al će mi opet izbrisat komentar.I na kraju marš ..... sa srpskih sajtova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *