Има ли међу свештеницима СПЦ хришћана?

Ima li među sveštenicima SPC hrišćana?

2 novembra 2016

dusan-maric-546

Piše: Dušan Marić

Hiljade sveštenika Srpske pravoslavne crkve svakodnevno ubjeđuju vjernike da je suština ljudskog postojanja u duhovnom i nebeskom.

Istovremeno, većina njih svakodnevno ličnim primjerom pokazuje da smatra da je suština u materijalnom i ovozemaljskom.

Pri čemu nema razlike između „običnih“ popova i vladika. Osim u tome što vladike uzimaju više. Brutalno gazeći suštinu religije koju propovjedaju.

Danski filozof i teolog iz prve polovine 19. vijeka Soren Kerkegor je tvrdio da su na svijetu hrišćani rijeđi nego geniji. Koliko je poznato, među sveštenicima SPC nema genija. Za hrišćane nije sigurno.

Po religiji koju propovjedaju, sveštenici bi trebali da budu primjer skromnosti. U stvarnosti, oni su (poslije srpskih tajkuna) najbolje stojeći društveni sloj. Istinska aristokratija.

Komforni stambeni prostori, dobri automobili, najmoderniji mobilni telefoni i ljubavnice statusni su simbol srpskih sveštenika. Pojedine vladike više podsjećaju na Beka, Miškovića i Peconija nego na božije sluge.

Dok im vernici uglavnom grcaju u neimaštini, oni voze automobile „bješnje“ od onih u kojima se voze ministri u Beogradu i Banjaluci. Kada je, u vrijeme jednog zasjedanja Sinoda SPC, vidio šta njegovi saradnici u propovjedanju vjere i skromnosti voze, patrijarh Pavle se zabezeknut prekrstio, uz komentar: „Šta bi tek bilo da nisu položili zakletvu skromnosti?“.

Zasjedanje Sinoda SPC u Prizrenu u maju prošle godine mediji su ocjenili kao „sajam luksuznih automobila“. Vladiki svenjemačkom Sergiju je bilo malo što vozi bjesna kola, mercedes koji su novinari procjenili na 50.000 evra, pa je platio da mu na tablicama stoje inicijali imena i prezimena i godina rođenja. Kome i šta on tako nakaradan da propovjeda? Da je SPC i približno ono što bi trebalo da jeste, takav bi bio najuren ne samo iz reda vladika, nego i sveštenika.

Mediji su redovno puni skandala čiji su akteri sveštenici SPC.

Već godinama komisije SPC, javnost i vjernici bave se brojnim zloupotrebama Pahomija, Nikanora, Dositeja i drugih vladika.

Vladika Pahomije je na sudu oslobođen optužbi za pedofiliju prema četvorici tinejdžera, od kojih je najmlađi imao 13 godina, zato što je predmet zastario.

Iz istih razloga sa dužnosti je udaljen i vladika Kačevenda. Osim za pedofiliju, faraonski život i orgije, saradnju sa UDBOM, blud nad bogoslovima, bivšeg vladiku tuzlanskog optužuju i za ubistvo jednog sveštenog lica.

Dužnosti su razriješene i vladike Filaret i Georgije. Prvi se u javnosti najčešće pominjao zbog sumnjivog poslovanja i tokova novca u eparhiji, druženja sa tajkunima i kriminalcima, ali i maltretiranja pojedinih sveštenika. Drugom se na teret stavljaju raskalašan život, žene, ljubavnice, vanbračno dijete, putovanja jahtama po ehzotičnim destinacijama…Sve kao u holivudskim filmovima.

Sudbina vladike Georgija zadesila je i njegovog rođenog brata Konstantina, koji je razriješen dužnosti vladike srednjoevropskog. U više od 300 stranica njegovog dosijea, koji nije formirala nikakva tajna služba već komisija SPC, upakovan je niz finansijskih malverzacija, prisvajanje crkvenog novca, nezakonito poslovanje, nepotizam i stvaranje klanova.

Vladika Artemije je čak izopšten iz SPC, sada vodi nekakvu svoju sektu. A i kod njega je sve počelo sa parama. Između ostalog, na teret mu se stavlja da je nezakonito otuđio imovinu crkve tako što je Albancu Kolj Kamaniju prodao crkveni poslovni prostor za 150.000 evra i taj novac prisvojio. Uz ime njegovog sekretara Simeona Vilovskog pominju se milioni evra crkvenih para iznijetih u Grčku.

Patrijarh Irinej je nezadovoljan i ponašanjem vladika Davida i Jovana, toliko da ih je javno kritikovao na crkvenim organima.

Patrijarh Pavle je bio oličenje skromnosti i duhovnosti. Uzoran čovjek i uzoran sveštenik. I za patrijarha Irineja kažu da je skroman čovjek. Dok je bio vladika niški vozio je poluraspadnut automobil, a za Beograd je često putovao autobusom.

Međutim, zbunjuju skandali čiji su akteri njegovi najbliži srodnici.

Prvog jula ove godine iz zasjede, sa pet metaka, ubijen je patrijarhov sestrić Mirko Milićević (42), „poznati subotički biznismen“, za kojeg njegovi sugrađani tvrde da mu je glavni biznis bio – kriminal. Dvije godine ranije, opet iz zasjede, pucano je na patrijarhovog bratića Stefana Gavrilovića.

Mediji su više puta pisali o nezadovoljstvu koje među sveštenstvom SPC vlada zbog činjenice da monopol nad crkvenim poslovima (prodaja crkvenih stvari vjernicima) drži patrijarhov prijatelj još iz „niških dana“ Dejan Nakić. Za kojeg tvrde da je u „najčvršćim poslovnim vezama“ sa vladikom bačkim Irinejom.

Umjesto da u vrijeme zasjedanja Sinoda spavaju u sobama u Patrijaršiji, pojedine vladike iznajmljuju sobe u najskupljim beogradskim hotelima. Može im se. Narod plaća.

Sveštenici bi trebali da dijele sudbinu svog naroda. Međutim, u posljednjih nekoliko decenija, što je narodu gore njima je bolje.

Optužbi za finansijske malverzacije nije pošteđen ni mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije. Vladika Georgije je na sjednici Sinoda zaprijetio da će podatke o njima javno objaviti. Pomenuo je da se ne zna gdje je završilo 195.000 dolara koje su vjernici iz kanadske eparhije poslali za iskonostas crkve u Baru.

Vladiku hercegovačkog Grigorija, ne bez osnova, optužuju da crkvu više vodi kao kompaniju nego kao ustanovu čija su osnovna djelatnost vjera i duhovnost.

U manastiru Žiča sukobili su se episkop Justin i igumanija Jelena. On nju optužuje za uvođenje „novotarija“, on nju za harač. Igumanija tvrdi da su ona i monahinje bile prisiljene da pozajmljuju novac od vjernika kako bi, po nalogu vladike, Patrijaršiji isplatile godišnji porez od 30.000 evra.

Ako je žičkim monahinjama za utjehu, nisu jedine koje se zadužuju zbog SPC. To čine i mnogi vjernici. U SPC važi pravilo: koliko para, toliko muzike. Ko nema novca a želi da krsti tek rođeno dijete, mora da pozajmi i plati. Po nakaradnom i bogohulnom tumačenju Srpske pravoslavne crkve nije sramota da čovjek duguje komšiji ili nekom zelenašu, sramota je da duguje svojoj crkvi.

Praktično, SPC i njeni sveštenici su hrišćanstvo pretvorili u udruženje u koje ne može da uđe onaj ko ne plati članarinu. Ali hrišćanstvo je možda jedino udruženje u Srbiji u kojem mora da se plati i isčlanjenje – odlazak na onaj svijet. Ako porodica pokojnog člana nema novca za sahranu, mora da pozajmi.

Svešteniku iz Kovina sudi se zbog obljube trinaestogodišnje djevojčice. Među uhapšenima u akciji srpske policije „Armagedon“, koji su optuženi za pedofiliju, nalazi se i sveštenik iz Saraoraca kod Smedereva. Nedavno je jedan sveštenik SPC uhapšen pod optužbom da se bavio prostitucijom sa maloljetnim licima.

Kad čita i sluša šta se sve događa pod okriljem SPC, posebno među vladikama, čovjek ne može a da se ne zapita ima li tamo iko ko zaista vjeruje u Boga i hrišćanstvo, koje je propovjedao Isus Hristos i na koje je mislio Soren Kerkegor?

Patrijarh Pavle i patrijarh Irinej, rijetki monasi u manastirima i još rijeđi popovi, dokaz su da ima, ali oni su nažalost izuzeci koji potvrđuju pravilo, da se sveštenstvo potpuno odrodilo od vjere i skromnosti koje svakodnevno propovjeda.

U katoličkoj i protestanskoj crkvi je još gore, njihovi sveštenici više vjeruju u evro, funtu i dolar nego u Svetog Petra i Svetog Franju, a pedofilija i razvrat u katoličkim crkvama i samostanima su redovniji nego jutarnja molitva.

Sveštenici islamske vjerske zajednice su hiljade džamija pretvorili u centre za regrutovanje terorista, najgorih ubica koje su u posljednjih nekoliko godina izazvale smrt stotina hiljada ljudi.

Zloupotreba religije je tema o kojoj među hrišćanskim crkvama očigledno nema raskola. Nije ga ni bilo.

Ali, sve to ne može da bude opravdanje za nemoral, sebičluk i gramzivost za lagodnim životom i sticanjem materijalnog bogatstva koji razaraju SPC.

(PressRS)

KOMENTARI20 komentara

 1. Lune says:

  Hm,hmm..pa, naravno da ih je bilo,ovi "mladji" su ih malo "anatemisali" Kucaj : Zlatiborska ceda, prote Smiljanici

 2. Kosovac says:

  Dušan Marić,….. Lepo si iskritikovao SPC, srpske sveštenike, a da neko ne pomisli da si se samo na SPC navrzo, malo si se dotakao rimokatolika i protestanata, malo muslimana. Buniš se protiv zloupotrebe religije, a zaboravljaš lekcije iz partijske škole gde su ti objasnili da je religija opijum za široke narodne mase. Lepo su ovi tvoji jahali popove, ali nisu ih time ništa naučili, sada ni tvoja kritika ne pomaže. Na prvi pogled najbolje bi ti bilo da odeš u adventiste, oni tako kritikuju, kritikuju, pa ti ga tek na kraju uvale. Da se vratiš u komuniste, oni su ispušili, pa ne bi mogao da deluješ kako treba, eventualno da budeš neki komesar kada nas zvanično okupira Evropska Unija.

  • Lune says:

   Hm,hmm...ajde, procitaj predlozeni tekst Zlatiborska ceda prote Smiljanici, pa onda kazi ko je koa jahao..?

   • Kosovac says:

    Lune,….. Šta tu hmćeš, evo pročitao sam (drugi put) za protu Smiljanića, sarađivao je sa komunistima, ne piše da je jahao nekoga. Prota Smiljanić je vidi se bio grešan, ali se vide i dobra dela, uopšte ne vidim šta te se to smatra…….. Bio je i jedan pop Zečević, predsednik Narodne Skupštine koji je zakonom zabranio Srbima povratak na Kosmet posle Drugog svetskog rata………. A bio je i jedan pop vojvoda Momčilo Đujić, srpska dika, koji je obelio obraz i sebi i Srbima i koji je mnoge Srbe spasao od ustaškog pogroma……….. A koliko je među Srbima bilo komunjara, pre bi se zbog njih sada trebali Srbi stideti, a ne zbog nekoliko sveštenika.

    • Lune says:

     Hm,hmm..moj "zemo", srBska dika,Mose Djujic, je imao, 10 sati, nedeljno, otvorenu telefonsku liniju iz cikaga,i "komandovao"..Milanu Babicu...ishod rata,isti,i jos gori od 1941-1945..godine,i to sve "uz bozju pomoc".

     • milovan says:

      Mozda je Babic 10 sati telefonirao sa babom Cmiljanom,sa Djujicem nije.Cetnici pod partizanskom komandom obavezno gube rat.

     • Kosovac says:

      Lune,….. Tvoje neoprezno sprdanje sa vojvodom Đujićem je doprinelo da ofiraš svoje komunističko prokletstvo. Tako si na vojvodu Đujića proširio tezu da gde je bio vojvoda Šešelj Srba tamo nema. Tvoja fela okrivljuje srpske patriote za svu nesreću koja je Srbadiju zadesila. Providno, samo je Vuk Drašković jedan period uspeo da sebe prikaže Srbinom, a sada je mnoge ljude sramota da pričaju da su se sa njim družili. One koje nije sramota, spali su na to da se sprdaju sa Đujićem, a sa druge strane da se kunu da sa Đinđićevog ili Titinog puta ne skrenu.

     • Lune says:

      Hm,hmm..postoje, dokumenta, Lickog korpusa, pracenja i analiziranja stanja,pa i snimci razgovora.Ratna dokumenta, djeneralstab vostale srbije, nakon 1995.godine,nije hteo da primi, a nekada svoje oficire, su po hodniku zvali "cizmasi"..terali segu,ocito su "odustali" od svoje ratne seme i odluke. hm,hmm..."pravda za popa Macu"..?

  • milovan says:

   Kosovac* komentar vam je na mestu,potpisujem uz jedan Mali dodatak za gospodina Marica.STO SE CRNIM ZADOJI DJAVOLOM OBESTA SE NJEMU DOVIJEKA (NJEGOS).Nadrle misli iz mladosti pa to ti je.

 3. Pera says:

  Stavljati u isti kos + patrijarha Pavla i kvazipatrijarha irineja moze samo polupismeni bezboznik kao sto je ovaj laprdator!

  • Kosovac says:

   Pera,….. U pravu si, ovaj je i zaslužio titulu Laprdator, zato što je poredio patrijarha Pavla sa Irinejom – službenikom Vatikana.

 4. Aleksandar says:

  Tako i piše u Bibliji. Pred Hristov drugi dolazak, "da li će naći vere na zemlji".

 5. robokap says:

  SVE BOSANSKO GOVNO POKAZAO U SVOM REMEK DELU KAD SI BIO NARODNI POSLANIK U FILMU ZA ODRASLE """UNTRUCIGER I SEKRETARICA U AKCIJI".Sve CRNO NA BELO:

 6. Life says:

  Gojko Stojčević, Patrijarh Pavle ne može da se poredi ni sa jednim pre njega niti će moći s nekim posle njega. On je proglasio svojevremeno da je program SPC - Jevanđelje, i kamo sreće da je tako bilo pre i posle. Irinej je proglasio da je program SPC - Svetosavlje. Da ovo čuje Sveti Sava verovatno bi se prevrtao jer je i sv. Sava držao samo do jevanđelja. Gospod Hristos i sada vidi i zna naš otpad i slabosti. Ali sudiće pravedno: "Sve po delma našim." Kao što je poštovani g.din Dušan Marić primetio: "Pokaži svoju veru iz dela svojih", a ja ću ti pokazati:"Dela po svojoj veri, jer vera bez dela je mrtva." Na žalost Spc je do grla potonula, SPC to znaju ali je crkva loše koncepcije. Narod bi mnogo više pomogao crkvi da su ovi prostodušni i iskreni i da imaju jevanđeosku reč (kao nrp. patr. Pavle). Ali znaju li oni da je greh pred Bogom krštavati u ime Hrista i uzimati pare, imati tarifu za svašta. Znaju ali misle da će izbeći Hristu. Smešno je to, ali ih i narod zato zove:"Popovi lopovi".

  • Kosovac says:

   Life,….. Ne može se ovako raspravljati o srpskim sveštenicima a da čitalac ne zna kojoj konfesiji pripada kritičar. Ako je kritičar adventista ili komunjara, rimokatolik ili slično, ispada da ih bez potrebe bole jajca.

   • robokap says:

    Marić je BOSANČEROSKI DOĐOŠ U SRBIJU;SRBIJANSKI ZET---JEBEM JOJ MATER LUDU GDE GA NAĐE:Inače poreklom je iz NEKE KUPREŠKE VUKOJEBINE,Proteže gos.VJERICE RADETE koja je LIVANJSKO GOVNO:VELIKI JE FAN ŠEŠELJA ali je trenutno SAVETMIK ZA KULTURU SNS-og POLUPISMENOG IDIOTA koji je trenutno predsednik opštine V.PLANA:SRBIN je a o sposbnostima potraži neki PORNO SAJT sa SRPSKIM AKTERIMA.Možda i nađeš pod nazivom """SRPSKI POSLANIK I SEKRETRICA"":

    • milovan says:

     Neki idioti,opet iopet dele Srbe na Ove ili one,na svu radost nasih neprijatelja.

     • robokap says:

      M i L o V A N E.....TU podelu upravo SRBI VAN SRBIJE POTENCIRAJU:Nazivajući nas SRBE SRBIJANCIMA:Imam blizu ŠEZDESET GODINA i SVE do 5 godine sam MISLIO da sam SRBIN.Kad mise SESTRA rodila u SARAJEVU 1965 ---tetka se udala za SRBINA iz BOSNE.Upravo tada sam od SRBA iz BOSNE Ćašen SRBAJANCEM dok su se SRBI IZ BOSNE I MUSLIMANI čašćavali u svađi TURCIMA i VLAJIMA.Ubrzo DVE godine ksnije Tako su me nazvali i CRNOGORCI IZ BUDVE,i za NJIH sam bio SRBIJANAC,Zatim SRBI I HRVATI na DALMATINSKOM PRIMORJUa USKORO SAM i od SRBA IZ VOJVODINEkad sam rekao odakle SAM dobio SLEDEĆI odgovor""A VI PREKO IZ SRBIJE"".JEL ti to možda nešto ovo znači.A tek kasnija iskustva iz VOJSKE i FAKULTETA I DOMOVA STUDENATA IZ BEOGRADA da ti ne pričam.

     • Kosovac says:

      robokap,….. Dobro je da si rekao koliko godina imaš, ja sam smatrao da si neki picopevac, sudeći po tvojim komentarima na temu „Srbijanac“. Pa onda znaš valjda da je to ranije bila geografska odrednica, otprilike Srba od Niša do Beograda, ništa posebno, niti uvredljivo, niko nije sumnjao i znao da je to bio početak stvaranja Srba posebne vrste. Onda je prvi Milo Đukanović i njegova novoformirana nacija počeo da pominje Srbijance u stilu što je babi milo to joj se i snilo. Onda su to uzeli u svoje ruke ostali antisrpski političari i medijumi pa evo da smo došli do izraza koje i ja prihvatam a to je „Drugosrbijanac“. Šta je to, to je neka „nacija“ u formiranju, nastala najviše od Srba kojima je komunizam isprao mozak, Srba koji prestaju da budu Hrišćani pravoslavci, Srbi ekumenisti, povodljivi materijalistički karakteri. Onaj koji gura ovu pojavu formiranja novih nacija od srpskog korpusa, taj je uočio da nema više mesta, sve je zauzeto – eno ih Hrvati, eno Crnogorci, eno Muslimani, eno Makedonci, u tursko vreme neki su prilazili Šiptarima kao Arnauti. Tako postaje teško ovog Srbina sa geografskom odrednicom „Srbijanac“ uterati u neku od ovih pomenutih „nacija“. Genijalno rešenje, znam odakle, došlo je od ovih koji već 200 godina kroje Srbima život, odlično su se setili jednog sistema koji su nazvali „Autonomija Šumadije“, posle je oteklo normalno „šumadijski autonomaš“, glavni promoter je bio Kragujevčanin zvani Branislav Kovačević. Smešno i meni, ali posle se uozbiljiš kada vidiš da ga posećuje u Kragujevcu američki ambasador Montgomeri koji izjavljuje „od ovog Kovačevića sam mnogo naučio“, pa ga postavljaju za člana predsedništva Dosmanlija, pa Dragor Hiber razmišlja da li je pametnije napraviti Autonomiju Šumadije, ili Regionalizaciju. (isti kurac, ali je smer dobar). Vidiš kolega „robokap“, svi putevi su vodili ka tome da „Srbijanac“ postane nacija. Slično je i sa „Vojvođaner“. A ja sam pratio tvoje komentare, vidim pričaš slično kao ja, ali kada se uhvatiš za Srbe iz Bosne, Dalmacije, Crne Gore, Krajine, Hrvatske, ponašaš se kao da si sišao sa ringišpila………. Ja sam potrošio dosta prostora, čini mi se da ti je kolega „milovan“ jasnije rekao iako je utrošio manje reči.

   • Lune says:

    Hm,hmm.. ajde, lepo otkucaj wikipedia pop Maca, pa komentarisi i Pavla,koji je bio "sprocu", ali je "kandidat" ipak, beatifikovan i postao svetac !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *