Ima li mesta na desnici za srpsku Marin le Pen?

Ima li mesta na desnici za srpsku Marin le Pen?

26 oktobra 2014

marin-le-pen-sanda-raskovic-ivicUbedljivu pobedu Sande Rašković Ivić na unutarstranačkim izborima u DSS-u pozdravili su na društvenim mrežama pobornici srpske desnice. U komentarima su najavljivali konačno ujedinjavanje rascepkane antievropske koalicije pod okriljem DSS-a.

Ta nada, međutim, trajala je svega jedan dan, dok nekadašnji lider te partije Vojislav Koštunica nije izašao iz stranke. Njegovim stopama krenuli su viđeniji članovi DSS-a, koji su najavili formiranje Državotvornog pokreta. Time su umanjene šanse da Sanda Rašković Ivić postane lider evroskeptika kao Marin le Pen u Francuskoj.

Nezadovoljni ubedljivom pobedom Sande Rašković Ivić, većina funkcionera koji su podržavali njenog protivkandidata Miloša Aligrudića odlučili su da formiraju novu partiju.

Njih će pokušati da objedini nekadašnji funkcioner DSS-a Slobodan Samardžić, koji je u pisanoj izjavi Tanjugu konstatovao da je DSS na izbornoj skupštini napravio korenit preokret u programskom i personalnom pogledu.

Osipanje DSS-a se nastavlja jer su stranku napustila rukovodstva lokalnih odbora u Ćupriji, Paraćinu, Jagodini i Negotinu. Ipak, pomalo neočekivan udarac Sandi Rašković zadao je muzičar Bora Čorba, koji je izašao iz stranke iako je, kao kadar Miloša Aligrudića, izabran u Glavni odbor DSS-a.

On će političku borbu nastaviti u Državotvornom pokretu, koji je, kako je naveo Đorđević agenciji Beta, nastao da bi sačuvao izvornu politiku DSS-a.

Uprkos rascepkanosti evroskeptične desnice, politički analitičari smatraju da će za godinu dana doći do njihovog objedinjavanja, ali je posve sigurno da se na istoj izbornoj listi neće naći DSS i tri partije koje su nastale na njihovim osnovama.

Branko Radun, politički analitičar, smatra da je Sanda Rašković Ivić političarka bez mrlje. Ona je prepoznatljiva po svom političkom radu i ima šanse da za nove izbore ujedini desnicu, dodaje on. Radun ipak procenjuje da će nova predsednica DSS-a imati pune ruke posla, jer, kako kaže, malo je ostalo od te stranke pošto se najavljuje da će na temeljima njenog programa iznići još tri partije.

„Ti sukobi štete objedinjavanju te političke opcije i teško da će formirati istu izbornu listu. Uprkos raskolu, bilo je sazrelo vreme da na čelo DSS-a dođe neko ko je medijski atraktivniji i ima želju da pokrene stranku koja je ostala ispod izbornog cenzusa. Veoma je važno što je Sanda Rašković Ivić pokrenula priču okupljanja desno orijentisanih antievropskih partija, koja je inače, godinama popularna u tim krugovima”, ističe Radun.

On misli da će pred izbore verovatno doći do ujedinjavanja DSS-a i Dveri, a da će tu listu podržati i intelektualci. Moguće je, dodaje Radun, da još koja partija bude u tom evroskeptičnom desnom korpusu političkih partija, a za sada je nezahvalno prognozirati da li bi im mogli prići i radikali.

Uprkos tome, Sanda Rašković Ivić je optimista i očekuje da će uspeti u političkoj nameri da objedini desnicu, ali najpre planira da pokrene stranku. Ona je, na talasu politike koju karakterišu konzervativizam i čvrsti stavovi protiv EU i ulaska u NATO, prvi politički korak kao novi lider DSS-a napravila posetom Kosovu i Metohiji.

„Politički program se ne menja, ali će biti promenjen način rada jer ću biti mnogo više na terenu i razgovarati sa ljudima. Planiram da za godinu dana obiđem sve opštinske odbore DSS-a i da ih uverim da od strateških političkih ciljeva ne odustajemo, a to je odbrana Kosova i Metohije i Mitrovdanski ustava”, najavila je Sanda Rašković Ivić.

Ona kaže da će građanima pokušati da objasni da se zbog saradnje sa Briselom usvajaju zakoni koji nisu dobri za Srbiju, da se zbog toga smanjuju plate i penzije i da je to razlog zašto ljudi ostaju bez posla.

Poseta Kosovu i optuživanje Brisela za lošu ekonomsku situaciju u zemlji jesu teme koje su politički temelj i hrana za konzervativnu desnicu, nešto oko čega bi mogle da okupe antievropske snage, smatra politički analitičar Jovo Bakić.

On ipak sumnja da će nova predsednica DSS-a uspeti da prevlada krizu identiteta konzervativaca iako je Sanda Rašković Ivić uspela da napravi veliki korak u tom pravcu ubedljivo pobedivši Miloša Aligrudića.

„Moguće je da dođe do objedinjavanja desnice, frakcije DSS-a oko Sande Rašković Ivić s drugim strankama koje se protive sadašnjem političkom kursu države Srbije opredeljenom ka Evropskoj uniji. U toj političkoj borbi moguće je da će se ona zalagati za radikalnije političke stavove pošto ne krije da joj je uzor Marin le Pen”, smatra Bakić.

Ko će izmiriti dugove DSS-a

Između „starog” DSS-a i onih koji su prethodnih dana otišli, a bili su u vrhu te stranke, počele su i optužbe u vezi sa dugovima stranke. Kosovskometohijski odbor DSS-a pozvao je bivše funkcionere koji su napustili tu partiju da pre bilo kakvih drugih aktivnosti izmire dug nekadašnje stranke, za koji tvrde da iznosi oko milion evra.

Bivši portparol DSS-a Petar Petković, a sada jedan od osnivača Državotvornog pokreta, očigledno se ne oseća odgovornim za ovaj dug i ne misli da treba da ga vraćaju oni koji su otišli iz stranke.

„Ako je DSS napravio dug, taj dug DSS mora i da izmiri. Bivši članovi više nemaju nikakve veze sa DSS-om, kao ni što DSS nema više nikakve veze sa idejom političke neutralnosti”, naveo je Petković za agenciju Beta.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Goran Kovačević says:

    Kao jedan od prvih članova stranke od 1992 godine. ne znam koji su to viđeniji članovi stranke , sem g-dina Vojislava Koštunice napustili stranku. Mnogi koji se sada špretstavljaju kao takvi su stranku napustili pre šest godina ili oni koji su stranci pristupili posle 2000-te godine. tako da bi javnosti mogli da pruže malo bolje objašnjenje svoje aktivnosti ili neaktivnosti !!!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *