Има ли нова Влада шансе?

Ima li nova Vlada šanse?

26 jula 2016

Slobodan Turlakov 345Piše: Slobodan Turlakov

Posle Vučićevog govora u Pančevu, gotovo i skoro da nema.

Naravno, to je nemoguće, i sve će se svesti, kao i obično, na jedan od njegovih govora, u kojima  je  kukao, da bi potom sa novom energijom, krenuo u nove i preterane priče, kao „Bićemo prvi u Evropi.“

Kad je reč o vladi, ima nekoliko prolongirajućih obećanja,  da bi jednom rekao: „Vlada će biti formirana kada bude mogla da bude formiarana, ali je za Srbiju  trenutno problem migrantska kriza“.

I pojavila se, u parku kod autobuske stanice u Beogradu,  migranti su počeli štrajk glađu, koji može svkakojako da se razvije i završi, svejedno što je Vučić obećao da  će vojska i policija, udruženi, sprečiti ulazak novih migranata, jer „nećemo da budemo parking, koji niko neće“.

Naravno, neće sve zavisti od njegove želje, prva će mu Merkel, njegova ljubimica, zapretiti!

Uostalom, i Amerikanci, koji su mu uvalili dva njihova višegodišnja zatvorenika iz Gvantanama, za koje je odmah ambasador Skot zatražio  da budu „uspešno integrisani u srpsko društvo“ !

Što je Dačić  ocenio „kao otvaranje vrata  za partnerske odnose“.

Najpre, zna se ko može biti partner, a ko izvršilac naloga, što su sve vlade od 5 oktobra, bile, i Dačić u njima! On, i ne samo on, nikako da shvati, da se njegov lični interes nikako ne poklapa sa interesima naroda.

Vučić je čak izmislio da se prijemom tih zatvorenika dokazuje da smo deo sveta, kao što je i Nemačka koja je „primila mnogo više zatvorenika“.

Međutim u Pančevu, gde je posetio specijalnu brigadu kopnene vojske, okupljenim novinarima održao je jedno dosta mračno slovo. Tvrdeći, da što do sad nije oformio Vladu, „nije hir, već da ne želi vladu protiv koje bi sam bio!“ Šta više, „ako ne uspe u tome, formiraće je neko drugi, kog će on lično predložiti.“

Naravno, ta mogućnost pretpostavlja čitav niz formalnih radnji, čiji se kraj gotovo ne vidi. Ali, to je tek tako rečeno, da bi nekom zapretio, a kome, to jedino on zna.

Pomenuo je i da postoje stvari „o kojima ne može da govori“, čime je samo pobudio čitav niz pretpostavki, tek nema ništa od formiranja Vlade 5. avgusta, „na dan kada su Srbi proganjani i ubijani“, već hoće da je oformi „na dan radosti“, koji nije obeležio, koja će biti takva „koja će građanima Srbije obezbediti najveći rast.“

Dabome, to je već zalet u prazno, kom se prostoru on najčešće obraća,  nastavljajući izjavom da ga „ne zanima koga amabasadori podržavaju, “ pa ni Amerikanci, jer njega „zanima samo ono što građani misle“, koji „sami mogu da prepoznaju ljude koji rade u interesu svoje zemlje.“

Kako taj čovek ne ume da čuje sebe!

Da prepišemo nekog komentatora koji kaže „da u vladu treba uzeti  dokazane stručnjake, čestite i pouzdane ljude“ (Srbe), što nije tako jednostavno, jer se ovaj narod još za vreme Tita vežbao kako će se u falšpileraju usavršiti.

I usavršio se!

U celom regionu, odn. bivšoj Titovoj Jugoslaviji, naš narod se najviše  odrodio, pa nije čudo što se istoričar Radovan Samardžić iznenadio, otkud toliko nepokelbljivo srpstvo u Bosni!

I čemu sad priče o brisanju Stepinčeve presude iz 1946. kad je ona obrisana još 1960, kada je posle njegove smrti stavljen u sarkofag u zagrebačkoj katedrali, kako bi vernici mogli da prave „tužni mimohod“ oko njega, koji su napravili i valjevski gimnazijalci, koje je tamošnji pravoslavni sveštenik najpre odveo u Rim na nekakav omladinski kongres, a pri povratku, u zagrebačku katedralu, da učine rečeni mimohod oko Stepinčevog sarkofaga!

Prema tome, nije kako kaže Vučić, Hrvatska, brisanjem rečene presude zagrebačkom nadbiskupu, rekla više o sebi, nego, o nama; jer je to prepustila nama, da mi sami kažemo ko smo i šta smo, tj. da i pored svega što se iz dana u dan dešava, Vučić želi dobre odnose sa Hrvatskom, svejedno što oni ne žele nikakve odnose sa Srbijom.

Kao uzgred Vučić je u Pančevu, napomenuo da će „Srpski narod znati da  sačuva  ljude od fašizma , a šta će drugi da rade to je njihova stvar“, što izgleda, Evropu mnogo ne uzbuđuje, iako se jasno vidi kuda i kako kreću stvari, u tom pogledu, u susednoj Hrvatskoj, koja s punim pravom glasa može da spreči ulazak Srbije u EU, što i nije tako  loša mogućnost. Po Srbe.

Samo, to treba Vučić da shvati i prihvati, što je malo verovatno, jer on u svemu vidi ono što je njemu nužno, a to je održavanje na vlasti.

Pa ipak, jedan čovek koji sebe smatra državnikom, ne bi  sebi dopustio da sve ono što je „ u molu“ izrekao u Pančevu, ne bi rekao i nazočnim vojnicima i oficirima,  koje je posetio!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *