Има ли препрека на путу Меркелове до новог мандата?

Ima li prepreka na putu Merkelove do novog mandata?

8 maja 2017

Za Angelu Merkel je juče bio dobar dan – uz vesti iz Pariza o predsedničkoj pobedi Emanuela Makrona, njeni demohrišćani sa potpuno anonimnim kandidatom, potukli su socijaldemokrate u Šlezvig-Holštajnu i tako „oteli“ još jednu pokrajinu, pa analitičari prognoziraju da Martinu Šulcu sada preti politički sunovrat, ukoliko njegova partijska drugarica Hanelore Kraft ne pobedi sledeće sedmice na „malim saveznim izborima“ u Severnoj Rajni Vestfaliji.

Šta je ostalo od Šulca, obožavanog i slavljenog „nosioca nade socijaldemokrata“, od „šulcomanije“ i očekivanja da će on na saveznim izborima u septembru potući Merkelovu, jedna je od važnih tema, posle njegovog gorkog poraza u Šlezvig-Holštajnu, zemlji fjordova, smeštenoj između Severnog mora i Baltika.

„Nerviram se žestoko“, rekao je Šulc u malom krugu u partijskog centrali, prenose nemački mediji, ukazujući na to da je trebalo da mu jučerašnji izbori daju elan i volju, ali da je on, umesto povoljnog vetra u leđa iz fjordova, doživeo još jedan poraz.

Da li Šulc i dalje važi za ozbiljnog „protivkandidata“ Merkelove, pitanje je na koje je bivši šef Socijaldemokratske partije (SPD) i ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel odgovorio pozitivno, tvrdeći da će Šulc biti novi nemački kancelar.

Njegovo mišljenje, međutim, Nemci ne dele – i kada bi mogli direktno da biraju kancelara, njih čak 47 odsto bi na tom mestu ponovo želelo Merkelovu, dok bi svega 28 odsto dalo glas Šulcu, što je gotovo 10 odsto manje nego početkom marta, pokazuju poslednje ankete.

Što su bliži savezni izbori Nemci, izgleda, sve više veruju Merkelovoj, na koju su, sudeći prema anketama, bili ljuti, pre svega, zbog reka izbeglica koje su se slile u zemlju, pošto im je ona „otvorila vrata“.

Nemci, pokazuju istraživanja, veruju Merkelovoj, zato što ima ugled u svetu i iskustvo, što poseduje sposobnost za sprovođenje odluka, pregovaračke moći, poštenje, poverenje, zato što dobro zna da sarađuje sa muškarcima, poput ruskog, američkog i turskog predsednika.

Sve su to oblasti u kojima Nemci više veruju njoj nego Šulcu, kažu istraživači javnog mnjenja.

Merkelovu, međutim, vole i zato što izgleda i ponaša se kao „jedna od njih“.

Za njene slike sa odmora kaže se da su „suvo zlato“ u izbornim kampanjama, pošto se ona odmara, slično, kao i milioni Nemaca, bez skupih jahti i bogatih prijatelja, sasvim obično sa mužem, prirodno i opušteno, čime se šalje poruka da se najmoćnija žena sveta ponaša kao i svaka druga obična žena.

Nemačka sada nema vremena da predahne, tako da je i posle izbora, pred izborima.

Već sledeće sedmice i Merkelovu i Šulca čekaju „mali savezni izbori“ u Severnoj Rajni Vestfaliji, najmnogoljudnijoj pokrajini sa više od 18 miliona ljudi, tradicionalnoj tvrđavi socijaldemorkata, iz koje potiče i sam Šulc, ali i svaki peti savezni birač.

To će za Šulca biti „vatreno krštenje“, ali i signal za eventualni pravac saveznih izbora, kažu analitičari, a istraživači javnog mnjenja procenjuju da će borba biti „prsa u prsa“ i da bi demohrišćani u Severnoj Rajni Vestfaliji mogli da dobiju 31 odsto, a SPD Martina Šulca samo jedan procenat više glasova.

Ukoliko bi socijaldemokrate u nedelju izgubile u svojoj „tvrđavi“ kojom su vladale neprekidno 39 godina, Šulc bi mogao doživeti politički sunovrat, a Merkelova sasvim sigurne izglede za još jedan kancelarski mandat, smatraju analitičari.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *