ИМА ЛИ СПАСА ЗА СРБИЈУ?! Хитан састанак у Влади завршен! Ево шта су се договорили: Ово ће бити будућност наше земље!

IMA LI SPASA ZA SRBIJU?! Hitan sastanak u Vladi završen! Evo šta su se dogovorili: Ovo će biti budućnost naše zemlje!

15 januara 2020

Na sastanku u Vladi Srbije povodom zagađenog vazduha konstatovano je koji su najveći uzroci aerozagađenja ovih dana. Najavljeno je da će kontrola učesnika u saobraćaju biti rigoroznija, da će se raditi na stimulisanju građana da pređu na sistem centralnog grejanja, kao i da će se nastaviti sa pošumljavanjem.

Na hitnom sastanku u Vladi Srbije premijerka Ana Brnabić je sa predstavnicima svih relevantnih institucija i ministarstava razgovarala o aktuelnim podacima merenja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji i merama prevencije.Vlada Srbija će, kako je saopšteno, formirati telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije naglasili su da nema razloga za paniku, da podaci zdravstenih ustanova pokazuju da nema povećanja broja dece koja su primljena na lečenje u odnosu na isti period u prethodnim godinama.

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja obavestili su predsednicu vlade da je trenutno zagađenje vazduha u našoj zemlji čestičnog tipa, i da varira u zavisnosti od perioda dana, klimatskih uslova i samog prisustva izvora zagađenja.

Najveći zagađivači

Kao najveći efekti koji negativno utiču na kvalitet vazduha označeni su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila i nepovoljni meteorološki uslovi. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da nema dramatičnih promena u stepenu zagađenja u odnosu na ranije godine.

Skoro 60 odsto domaćinstava u Srbiji koristi čvrsto gorivo za grejanje, što je identifikovano kao jedan od ključnih problema zbog čega će se ubrzati proces gasifikacije.

Stimulisaćemo građane da se priključe na sistem centralnog grejanja gde god postoje uslovi za tako nešto.

Samo u Beogradu je u poslednjih nekoliko godina zatvoreno preko 1.200 individualnih kotlarnica koje su koristile čvrsto gorivo. U narednom periodu fokus će biti prebacivanje lokalnih toplana na gas, imajući u vidu da 10 odsto njih koristi mazut, a 15 odsto ugalj.

Prelazak na obnovljive izvore energije

U toku je projekat „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase da se u što većem broju gradskih toplana u Republici Srbiji izvrši prelazak sa korišćenja fosilnih energenata (mazuta, uglja, lož ulja) na korišćenje biomase kao osnovnog energenta, uz uslov da je to ekonomski isplativo.

Ovaj energent je znatno jeftiniji od fosilnih goriva i značajno smanjuje emisiju štetnih gasova. Svi objekti koji su rekonstruisani kroz projekte Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima povezani su na sisteme centralnog grejanja gde su za to postojali uslovi.

Elektroprivreda Srbije je do sada uložila više od 475 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, kao što su rekonstrukcija ili zamena postojećih elektrofiltera na blokovima termoelektrana, odsumporavanje dimnih gasova na blokovima, dok je vrednost projekata koji su u toku 486 miliona evra.Rigoroznija kontrola saobraćaja

Konstatovano je da iz godine u godinu imamo sve veći broj automobila zbog čega će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenuti rigorozniju kontrolu učesnika u saobraćaju kada je reč o emitovanju izduvnih gasova sa posebnim fokusom na pooštravanje kontrole tehničkih pregleda.

Budžetom za 2020. godinu već su predviđene subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila. U saradnji sa „Putevima Srbije“ uvode se električni punjači za automobile u gradovima i na autoputevima.

Nastavlja se sa pošumljavanjem

Nastaviće se sa pošumljavanjem koje se sprovodi treću godinu za redom. Tokom 2018. i 2019. godine 24 jedinice lokalne samouprave su dobile sredstva za projekte pošumljavanja što će biti nastavljeno i 2020. godine.

Istaknuto je da prema zvaničnim merenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na godišnjem nivou ne postoje veće promene u odnosu na prethodnu kalendarsku godinu, kada je u pitanju kvalitet vazduha u Republici Srbiji.

Praćenje podataka merenja kvaliteta vazduha, kako je objašnjeno, sprovodi se po istom principu kao i u većini zemalja Evropske unije, a to je satno merenje u baznim stanicama čiji se podaci automatski obrađuju i u koje građani mogu da imaju uvid.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kao i predstavnici Grada Beograda.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

  1. Geto says:

    Jos da prosecne plate budu 3000 e.To se izgleda nisu dogovarali.

  2. Zoran says:

    Hahahahaah, to najveci problem.:)

  3. Gagi says:

    Rubna naselja Beograda su totalno zapostavljena u izgradnji infrastrukture, gasifikovana su vikend naselja na Avali i Sopotu ali ova prigradska naselja nisu. Ova naselja najvise zagadjuju vazduh jer skoro svi imaju individualna lozista. Daleko je vaznije da se prave fontane koje pevaju i izgradjuju vizionarski projekti od uvodjenja kanalizacije i gasifikacije naselja. Sa automobilima je posebna prica, drzava se elegantno "pere" da nije kriva za toliko uvezenih automobila a lepo im je kada se puni drzavna kasica od carina i registracije tih automobila. Sta je sa ovolikim avionima koji svakodnevno nadlecu i prelecu Bgd,da li oni zagadjuju vazduh? Drzava je taksama i nametima destimulisala vlasnike vozila da voze na plin, naravno da je isla na ruku tajkunima i tajkuncicima da svakodnevno otvaraju benzinske pumpe i tako se bogate. Ova nasa drzava se vecito nesto pravda narodu za NJIHOVE pogresne odluke, sta ce drzava konkretno da uradi sa bahatim i razbojnickim parkiranjem vlasnika vozila na kolovoznim trakama. Postalo je nemoguce normalno voziti po ulicama od parkiranih automobila gde im nije mesto. Sve ove negativne odluke i pojave se tolerisu zbog "mira u kuci" i udobnih fotelja, u medjuvremenu je napravljen cirkus u svim zivotnim oblastima. Ima se utisak da se namerno sve pogresno radi suprotno zdravoj logici i pameti, neki alavi i neobuzdani sunarodnici bukvalno rade sta hoce i prave svakakav haos u ovoj drzavi. Ova vlast se preporucila narodu kao sposobna da resave tekuce probleme, sta cekaju, toliko ih je na platnom spisku ovog naroda da bi red bio da se najzad malo probude i zarade te plate koje primaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *