IMA SE, MOŽE SE – Na zalivanje trave Belog dvora potrošeno 53.000 evra

IMA SE, MOŽE SE – Na zalivanje trave Belog dvora potrošeno 53.000 evra

26 marta 2014

dru-beli-dvor_620x0Za održavanje Belog dvora iz republičkog budžeta u prethodnoj deceniji izdvojeno je novca bezmalo koliko i za očuvanje ostalih spomenika kulture! Za kompleks na Dedinju iz državne kase dato je više od 7,7 miliona evra. Umesto za održavanje oronule zgrade, desetine hiljada evra potrošene su na plate, komunalne troškove, razne časopise, održavanje automobila, opreme, baštovane i parkove…

Zato danas prokišnjava krov, vlaga preti da ugrozi skupocenu kolekciju slika, nameštaj, biblioteku, a uz sve to prestolonaslednik Aleksandar je dugo dugovao za struju 6,6 miliona dinara!

Prema izveštaju revizora, samo za „poslovnu“ 2008. poreski obveznici u Srbiji za zalivanje 40 hektara „kraljevske“ engleske trave platili su 53.000 evra. Na struju je otišlo 26.600 evra (2.200 mesečno), a na ćaskanje telefonom 37.000 evra. Najbrži internet u Srbiji koštao je 7.500 evra. Revizor je tada konstatovao da pare namenjene za zaštitu kulturne baštine na Dedinju nisu namenski iskorišćene. Slična situacija bila je i kasnije, pa je tako 2011. država platila kraljevskom paru struju 223.000, internet 452.000, medijsku logistiku 999.000 i pres kliping 169.000 dinara.

U pres-službi kraljevskog dvora, međutim, tvrde da im je država novac dodeljivala isključivo za tekuće održavanje i prezentaciju, i da su ga oni upravo na to i trošili.

– Tekuće održavanje podrazumeva čišćenje i sitne popravke, a ne rekonstrukciju krova ili sanaciju vlage. Zdanje je u tako lošem stanju da novac iz budžeta ne može da pokrije rekonstrukciju, koja je hitna i neophodna – kažu u Dvoru.

Takođe dodaju da su za dobijeni novac organizovali besplatne izložbe slika, srebrnine, porcelana, kao i posete dvorskom kompleksu.

I član Krunskog saveta Dragomir Acović smatra da je održavanje dvorskog kompleksa briga države:

– Kada je država konfiskovala Dvor, preuzela je i brigu o njemu. Ne može da kaže sad: „Mi smo to uzeli i bićemo vlasnici, a vi održavajte!“ Neka vrate zdanje vlasnicima, a oni će se pobrinuti da ga unaprede.

Na sve to princ Vladimir Karađorđević, sin kraljevića Andreja, ima samo jednu reakciju – sramota!

– Nemam reči da izrazim svoje razočaranje i bes koji sam osetio kada sam čuo vesti o propadanju Belog dvora. Prestolonaslednik i njegova supruga su godinama marginalizovali potomke kraljevića Andreja i Tomislava, posebno od 2001. kada su se uselili u kompleks na Dedinju. Od tada nam dozvoljavaju samo da obilazimo palatu kao gosti i nemamo uvid u to koliko im država plaća za održavanje dva dvorca. Pitam se na šta je otišao sav taj novac – rekao je princ Vladimir za „Novosti“.

On dodaje da saoseća sa srpskim narodom iz čijih džepova se sve to finasira:

-Mogu samo da im se izvinim u ime potomaka kraljevića Andreja i Tomislava. Da porodica Karađorđević nije otvorila vrata Dedinja samo za grčke rođake princeze Katarine, našli bismo način da obezbedimo investicije za Dvor. Ako neko želi da izigrava kralja, neka počne sa tim što će biti dopadljiv i odgovoran, kao što je to bio naš deda, koji je gradio Dvor. Ovako loše stanje nije bilo ni za vreme Tita – zaključuje princ.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *