Ima vakcina, nema mesta panici

Ima vakcina, nema mesta panici

3 aprila 2014

injections 6543Sva deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja, kažu u „Batutu“.

Šefica odseka za imunizaciju u institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ Goranka Lončarević izjavila je da sva deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja.

„Sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja, u predvidjenim vremanskim intervalima sa kojima će biti upoznati pedijatri“, rekla je ona za RTS.

Lončarević je istakla da je zbog nestašice petovalentnih vakcina, Batut obezbedio dovoljne količine vakcina koje se centralizovanim putem nabavljaju i distribuiraju i koje su dostupne u domovima zdravlja.

Kako je navela, mesta za paniku nema jer je reč je o vakcinama koje prolaze kontrolu Agencije za lekove, kontrolu kvaliteta, izdavanje sertifikata, proceduru skladištenja i čuvanju u „hladnom lancu“ i kao takve su bezbedne za primenu.

Ona je podsetila da je Batut upozoravao da dostupnost vakcina u apotekama nije dobar u pogledu bezbednosti vakcina, odnosno kontrole njihovog kvaliteta i čuvanja, jer upustvo za roditelje na koji način da transportuju vakcinu do doma zdravlja „izostaje“.

„Uvoz iz inostranstva bez sertifikata kao ampuliranog preparata je izuzetno opasna, i odgovornost je i na lekaru i na roditelju“, istakla je Lončarević.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je juče da je nestašica petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji uzrokovana „nemogućnošću renomiranih farmaceutskih kuća (Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster) koje su ujedno i jedini svetski proizvodjači ove vakcine registrovani u našoj zemlji, da snabdeju tržište kako naše zemlje, tako i zemalja regiona“.

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada (www.bebac.com) oštro je kritikovao Ministarstvo zdravlja Srbije zbog nestašice petovalentnih vakcina i ocenio da nadležni tako ugrožavaju zdravlje dece u Srbiji.

Mediji su izvestili da u poslednjih nekoliko dana u apotekama nije moguće pronaći petovalentne vakcine koje štite decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize.

Zbog problema sa nestašicom petovalentnih vakcina i omogućavanja adekvatne revakcinacija dece koja su je već primila, danas će biti održan sastanak nadležnih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *