ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ: Ево ко скрива документацију о Степинцу!

IMENOM I PREZIMENOM: Evo ko skriva dokumentaciju o Stepincu!

25 aprila 2017

Uprkos obećanju pape Franje da će istoričarima i istraživačima genocida biti dostupna dosad neobjavljena građa vatikanskih arhiva vezana za kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, Sveta stolica ove dokumente još drži pod ključem.

Ovo pitanje, između ostalih, otvoreno je na poslednjom, četvrtom po redu, sastanku Mešovite komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije, koji je prošle nedelje održan u Slavonskoj Požegi. Tim srpskih vladika, pojačan istoričarima Ljubodragom Dimićem, Milanom Koljaninom i Radmilom Radić, na ovoj sesiji ukazao je i na problem „bunkerisane“ dokumentacije. Namera delegacije SPC bila je da izvrši pritisak na moderatora sastanaka francuskog opata Bernara Arduru, koji je kao šef vatikanskog Odeljenja za istorijske nauke, preuzeo obavezu da otključa tajnovitu građu.

Iako među članovima Mešovite komisije vlada „zavet ćutanja“ o razgovorima sa predstavnicima Katoličke crkve na temu kardinala Stepinca, u Patrijaršiji SPC nezvanično kažu da skrivena akta još nisu izašla na svetlo dana.

– Ova dokumenta Vatikan decenijama drži van očiju javnosti – navode u vrhu SPC. – Reč je o prepisci između nadbiskupa Stepinca i predstavnika Svete stolice u NDH opata Đuzepea Markonija sa jedne, i tadašnjeg vatikanskog državnog sekretara kardinala Luiđija Maljonea i samog pape Pija Dvanaestog, sa druge strane. Ova građa, kako se pretpostavlja, mogla bi da pokaže pravo lice ustaškog vikara Stepinca, ali i da otvori niz drugih pitanja o odnosu Svete stolice i politici genocida i pokrštavanja koju je od 1941. do 1944. sprovodila NDH.

Upravo ovim argumentom u crkvenim krugovima tumači se zatvorenost Vatikana za otvaranje arhiva. U delu Rimokatoličke crkve, navodno, postoji bojazan da bi objavljivanje ove prepiske ukazalo ne samo na krivicu Alojzija Stepinca za ratne događaje u NDH, već i širu odgovornost Vatikana za ratne događaje na Balkanu. Blokada istorijskih dosijea pripisuje se upravo opatu Arduri, koji je još pre gotovo godinu dana obećao da će članovi delegacija ući u arhiv Vatikana.

Da neispunjeno obećanje francuskog opata pod znak pitanja stavlja nastavak dijaloga smatra hrvatski teolog i publicista Drago Pilsel, koji se smatra najupućenijim u tok razgovora dve crkve o Stepincu. On ne isključuje ni da srpska strana o ovom problemu obavesti lično papu Franju.

– Ardura sprovodi tihi bojkot i onemogućava dobronamernim istražiteljima i pojedinim službenicima vatikanskih arhiva da dobiju važne dokumente. Neki su kazali da se po ovom pitanju nalaze „između čekića i nakovlja“ i da su „onemogućeni“ da urade ono što je do njih – objavio je Pilsel na hrvatskom publicističkom portalu „Autograf“.

Pilsel navodi i da je opstrukcija obajavljivanja dokumenata izazvala nezadovoljstvo i „oštar diskurs“ delegacije Srpske patrijrašije.

– Ako to ne pomogne, odnosno nastavi li se ili čak produbi ova vrsta bojkota, srpskim članovima Komisije neće ostati drugi izlaz nego da se direktno obrate papi, što neće proći bez međunarodnog skandala i novih rana i podela – smatra Pilsel.

„PACOVSKI KANALI“

VATIKANSKI arhiv krije mnoštvo „delikatne“ dokumentacije koja bi mogla ozbiljno da kompromituje Rimokatoličku crkvu, jer bi „grebanje“ po slučaju Stepinac moglo da otkrije i nove detalje o „pacovskim kanalima“ kojima su nacisti i ustaše posle rata preko vrha Rimokatoličke crkve zbrinjavani u Španiji i Južnoj Americi.

Srpski istoričari priželjkuju uvid u izveštaje koje je specijalni izazlanik Svete stolice pri NDH kardinal Markone slao iz Zagreba tokom rata, a posebno 1941. i 1942. godine. Novo svetlo na Stepinčevu ulogu bacila bi i dosijea koja se tiču francuskog kardinala Ežena Tiserana, koji je raspolagao informacijama o genocidu koji sprovodi ustaški režim.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI4 komentara

 1. kuka says:

  Mnogo toga se može naći u kapitalnom delu Viktora Novaka "Magnum Crimen" koji je sad dostupan i na internetu. Samo ako ima volje da se ovo delo pročita videće se da Stepinac nije bio nikakav svetac, već obični zlikovac, baš kao i papa Pije 12.

 2. lilit says:

  Najveće zlo na Zemlji se nalazi između zidina Vatikana.....

 3. goran says:

  Oni koji kriju istinu o genocidu i sami su zlocinci. Vatikan je leglo mraka i najvece fukare.

 4. Batina says:

  To je kuca zla I mraka. Tamo zive reptoidi u podrumima I vladaju svijetom. Prorocantvo kaze da ce grad na sest brda biti razoren i unisten, I tada ce zavladati mir na Zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *