Imovina i nerešeni odnosi su kočnice za privatizaciju u sportu

Imovina i nerešeni odnosi su kočnice za privatizaciju u sportu

10 avgusta 2013

crvena-zvezda-nebojsa-covic_1355070116_420x0Privatizacija Crvene zvezde i Partizana najbolje je rešenje za spas dva najveća srpska kluba jer država ne može da pomogne, rekao je nedavno premijer Srbije Ivica Dačić i tako stao u red sa mnogobrojnim zagovornicima ove teze. Međutim, postavlja se pitanje šta privatizovati, odnosno šta je u vlasništvu klubova, koliko oni vrede, koliko vrede sama imena kao brend, po kom zakonu to uraditi, kako bi se pribavila dokumentacija i u kom roku, odnosno kako privatizacijom izuzeti određene sportske sekcije iz sportskih društava.

Ono što javnost, ali i sami klubovi očekuju jeste da će im novi vlasnik, koji će uložiti sopstveni novac i imati punu kontrolu troškova, doneti stabilnost, bolji igrački kadar i infrastrukturu, a samim tim i bolje rezultate, pre svega na međunarodnoj sceni. Mir u kući, bar se tako svi nadaju, preneo bi se i na tribine, pa ne bismo više bili svedoci nemilih scena gde se igrači ražaluju kapitenske dužnosti, šamaraju ili postrojavaju na treninzima. Istovremeno, kada bi se znalo šta je čije i ko vodi glavnu reč u klubovima verovatno bi došao kraj i međusobnim sukobima uprava timova. Naime, malo je verovatno da bi vlasnik dozvolio svom pomoćniku, treneru, generalnom sekretaru ili nekom drugom da u javnosti vodi prljavu kampanju protiv rivala i kuka na sve živo, odnosno valjda bi povodi za traženje pomoći nestali sa uplivom privatnog kapitala, a treneri i igrači postali obični zaposleni u preduzeću, a ne neko ko treba da vodi visoku politiku.

– Da li će država da pomaže Zvezdi i Partizanu, to ćemo videti. Ne bih dalje komentarisao izjavu premijera – kratko je prokomentarisao za Danas Nebojša Čović, predsednik košarkaške i potpredsednik fudbalske sekcije Crvene zvezde.

Podsetimo, on je pre nepunih mesec dana izjavio da priča o privatizaciji nije realna jer se ne zna šta bi se privatizovalo kada nije popisana imovina, kada se ne zna šta koliko vredi, odnosno koliko vredi samo ime kluba.

Advokat Branko Pavlović, koji je upućen u problematiku privatizacije, takođe smatra da su nerešeni imovinski odnosi glavna prepreka u procesu privatizacije.

– Smatram da bi privatizacija Zvezde i Partizana trebalo da izuzme njihovu imovinu, čak i onu koju su uknjižili. Ne može niko da me ubedi da država i Beograd ne treba da dobiju ništa od prodaje Marakane i stadiona JNA, da ih oni nisu gradili. Zato mislim da bi trebalo privatizovati same klubove, ime kao franšizu, igrače i sve ostalo što čini klub. Ako bi privatizacija pak obuhvatila i imovinu, onda bi u državni budžet morao da se slije izvesni procenat novca – ističe Pavlović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *