Имовинске карте политичара у БиХ: Најбогатији Босић и Изетбеговић

Имовинске карте политичара у БиХ: Најбогатији Босић и Изетбеговић

24 јануара 2015

bosic_687Чланови Председништва и руководство Представничког дома Парламента Босне и Херцеговине, судећи према имовинским картама које су доставили Централној изборној комисији, не треба много да брину за будућност јер поседују имовину вредну стотине хиљада конвертибилних марака, пише данас „Глас Српске“.

Имовина ће им, наводи дневник, без сумње бити знатно увећна након овог четворогодишњег мандата, јер су свима загарантоване високе плате и бројне привилегије.

Поред добрих плата, пријавили су да поседују станове, викендице, вредне аутомобиле, знатну уштеђевину, а није занемарива ни имовина која се води на члановима њихове уже породице.

На основу података из имовинских картона највреднија је имовина заменика председавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића и чланова његове породице, која достиже готово милион марака (око пола милиона евра).

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић има највећу годишњу плату, а председавајући Представничког дома Шефик Џаферовић највреднију имовину која је пријављена само на његово име.

Бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић са супругом Себијом је, судећи према подацима које су дали Комисији, најмоћнији у Председништву, јер њихова имовина вреди више од пола милиона марака.

Имовина која се води на Себији Изетбеговић је, чак, много вреднија од оне која је укњижена на њеног супруга.

Изетбеговић је пријавио да је као члан Председништва БиХ имао годишњу плату од 67.185 марака, половина куће у његовом власништву вреди 125.000, а има и земљу вредну 60.000 марака.

Поред половине куће и земљишта, Изетбеговићева супруга је пријавила плату и хонораре у износу од 85.681 марака, стан од 50 квадрата вредан 100.000 и аутомобил од 50.000 марака.

Када се све сабере, њена имовина вреди 335.000 марака и готово је дупло већа него супругова који је у имовинској карти навео и да отплаћује кредит од 67.000 марака.

Иванић је пријавио годишњу плату коју је добијао као делегат у Дому народа Парламента БиХ од 88.000 марака, а када је у питању имовина навео је да има стан од 95 квадрата вредан 140.000 марака, део викендице у Црној Гори од 40.000 и аутомобил од 35.000 марака.

У банци има 14.000, а у готовини 45.000 марака, тако да је његова укупна имовина, према подацима пријављеним Централној изборној комисији, 274.000 марака.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u