Имовинске карте политичара у БиХ: Најбогатији Босић и Изетбеговић

Imovinske karte političara u BiH: Najbogatiji Bosić i Izetbegović

24 januara 2015

bosic_687Članovi Predsedništva i rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, sudeći prema imovinskim kartama koje su dostavili Centralnoj izbornoj komisiji, ne treba mnogo da brinu za budućnost jer poseduju imovinu vrednu stotine hiljada konvertibilnih maraka, piše danas „Glas Srpske“.

Imovina će im, navodi dnevnik, bez sumnje biti znatno uvećna nakon ovog četvorogodišnjeg mandata, jer su svima zagarantovane visoke plate i brojne privilegije.

Pored dobrih plata, prijavili su da poseduju stanove, vikendice, vredne automobile, znatnu ušteđevinu, a nije zanemariva ni imovina koja se vodi na članovima njihove uže porodice.

Na osnovu podataka iz imovinskih kartona najvrednija je imovina zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića i članova njegove porodice, koja dostiže gotovo milion maraka (oko pola miliona evra).

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić ima najveću godišnju platu, a predsedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović najvredniju imovinu koja je prijavljena samo na njegovo ime.

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom je, sudeći prema podacima koje su dali Komisiji, najmoćniji u Predsedništvu, jer njihova imovina vredi više od pola miliona maraka.

Imovina koja se vodi na Sebiji Izetbegović je, čak, mnogo vrednija od one koja je uknjižena na njenog supruga.

Izetbegović je prijavio da je kao član Predsedništva BiH imao godišnju platu od 67.185 maraka, polovina kuće u njegovom vlasništvu vredi 125.000, a ima i zemlju vrednu 60.000 maraka.

Pored polovine kuće i zemljišta, Izetbegovićeva supruga je prijavila platu i honorare u iznosu od 85.681 maraka, stan od 50 kvadrata vredan 100.000 i automobil od 50.000 maraka.

Kada se sve sabere, njena imovina vredi 335.000 maraka i gotovo je duplo veća nego suprugova koji je u imovinskoj karti naveo i da otplaćuje kredit od 67.000 maraka.

Ivanić je prijavio godišnju platu koju je dobijao kao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH od 88.000 maraka, a kada je u pitanju imovina naveo je da ima stan od 95 kvadrata vredan 140.000 maraka, deo vikendice u Crnoj Gori od 40.000 i automobil od 35.000 maraka.

U banci ima 14.000, a u gotovini 45.000 maraka, tako da je njegova ukupna imovina, prema podacima prijavljenim Centralnoj izbornoj komisiji, 274.000 maraka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *