Incident na rusko-ukrajinskoj granici

Incident na rusko-ukrajinskoj granici

9 maja 2014

Tan2014-5-8_201136998_0_620x0Više ljudi je povređeno kada su maskirani napadači zapalili prelaz Izvarino, javlja RTS.

Situacija na terenu se ne smiruje. Kako javljaju ruski mediji, nekoliko pripadnika ruske granične službe je povređeno pošto su nepoznate osobe u crnim maskirnim uniformama zapalile prelaz Izvarino na granici između Rusije i Ukrajine, a potom pobegle.

Reagujući na krizu, ukrajinski predsednik Oleksandar Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk saopštili su da iniciraju održavanje sveukrajinskih „okruglih stolova nacionalnog jedinstva“ radi traženja nacionalnog konsenzusa i kompromisa.

Kako kažu, spremni su za razgovor sa svima koji imaju legitimne političke ciljeve, osim sa onima čije su ruke krvave.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem zabrinutost zbog negativne reakcije Kijeva na predlog za rešavanje krize koje je sačinilo švajcarsko predsedništvo OEBS-a.

U saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova navodi se da je na američku inicijativu 8. maja održan telefonski razgovor Lavrova i Kerija, koji su razmatrali mogućnosti zajedničkih napora Rusije, SAD, EU i OEBS-a radi rešavanja krize u Ukrajini.

„Lavrov je naglasio da je neophodno što pre prekinuti operaciju Kijeva na jugoistoku, deblokiranje naselja, oslobađanje svih političkih zatvorenika i pokretanje sveobuhvatne ustavne reforme“, naveo je ruski MIP.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *