ИНЦИДЕНТ У МОСКВИ: Вербални сукоб ЛАВРОВА и ЏОНСОНА пред новинарима

INCIDENT U MOSKVI: Verbalni sukob LAVROVA i DŽONSONA pred novinarima

23 decembra 2017

Ministri spoljnih poslova Rusije i Velike Britanije Sergej Lavrov i Boris Džonson izrazili su želju da sarađuju kada je to u skladu s nacionalnim interesima.

Ipak, oni su i imali verbalni sukob tokom konferencije za novinare.

Verbalni duel je počeo Džonsonovom opaskom da se Rusija „nije uspešno“ mešala u referendum o Bregzitu.

Lavrov je uzvratio da njegov britanski kolega mora javno da se raspravlja da bi očuvao reputaciju kod kuće.

„Sergej, ja brinem o tvojoj reputaciji. Moraš priznati da ruski pokušaji mešanja… nisu bili uspešni“, rekao je Džonson, što je izazvalo smeh Lavrova.

„Nedelovanje nikada ne može dovesti do rezultata“, ostao je pri svome Lavrov i dodao da Moskva i dalje čeka britanske dokaze o mešanju.

On je priznao da su odnosi Moskve i Londona na „veoma niskoj tački“ i naveo da britanski i drugi zapadni zvaničnici vole da javno iznose zamerke na račun Moskve, dok bi Rusija radije „razgovarala o spornim pitanjima licem u lice, a ne preko mikrofona“.

Kao oblasti u kojima je neophodna saradnja, Džonson je naveo međunarodne krize, poput iranskog nuklearnog sporazuma, Severne Koreje i rata u Siriji, ali i bezbednosne pripreme za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, gde se očekuje dolazak hiljada navijača iz Velike Britanije.

Džonson je prvi britanski ministar spoljnih poslova koji dolazi u Moskvu za više od pet godina. Dve zemlje se spore oko brojnih pitanja, pre svega oko ukrajinske krize i trovanja nekadašnjeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006.

Britanski sudija Robert Oven je u januaru 2016. zaključio da su nekadašnjeg agenta KGB radioaktivnim polonijumom-210 otrovala dva čoveka koja su delovala za račun ruske obaveštajne službe.

Rusija je taj zaključak odbacila kao neosnovan, a Lavrov je rekao da nikada nisu izneti dokazi koji potvrđuju takav zaključak.

KOMENTARI8 komentara

 1. Buba says:

  Englez se pravi englez

  • Velika Metla says:

   Buba,i ovaj Lavrov podosta naivan,čini mi se! Ovom pirgavom skotu je trebao pretresti džepove po izlasku iz ofisa,a ne pri ulasku!;)))

 2. Mehmedahmed says:

  ovaj englez je takav idiot...

 3. Beli Orao says:

  On se ne pravi Englez ,on je budala !!!

 4. zlatko says:

  Zar je navodno ubistvo nekog agenta pre više godina tema razgovora dva ministra spoljnih poslova koji se nisu sreli ko zna koliko dugo? Zar nema važnijih i hitnijih tema od ove? Ova poseta kao da je smišljena provokacija britanske vlade, samo ne znam šta im to treba. Zar ne vide koliko se svet menja i da je krajnje vreme da i oni spuste periskop i odustanu od svojih arogantnih igara?

 5. Vojna I ojdeSe says:

  Sve ide po planu. Izvonredno sviret pred publikom

  • zlatko says:

   Misliš? I meni se ponekad učini. Samo ne razumem šta je cilj, zašto tako? Zar nije bilo lakšeg i poštenijeg načina za cilj koji im je na umu?

 6. doktor says:

  Verbalni duel je počeo Džonsonovom opaskom //////////// 'Opaska' je hrvatski izraz. Na srpskom se kaze 'primedba'. Uz to, Dzonson navodi da ima ruske korene. Ocigledno je to uspesno zaboravio. Selektivna amnezija, sta li?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *