ИНЦИДЕНТ У ПАРИЗУ: Ердоган побеснео пред новинарима

INCIDENT U PARIZU: Erdogan pobesneo pred novinarima

6 januara 2018

Turski predsednik Redžep Tajip Erodgan poručio je u Parizu da je umoran od čekanja da Evropska unija odluči da li će prihvatiti njegovu zemlju kao članicu. Njegov francuski kolega Emanuel Makron pozvao na preispitivanje odnosa Ankare i Brisela.

Erdogan, koji je u poseti u Parizu kako bi se unapredio zategnut odnos između turske vlade i Evrope, naglasio je da Ankara neće zauvek čekati.

„Nažalost, načinili smo prve korake 1963. godine, a sada je prošlo 54 godine od kako Turska čeka u predsoblju EU. Mi smo ozbiljno umorni, moja zemlja, takođe“, rekao je Erodgan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom.

S druge strane, Makron je priznao da su pregovori o pristupanju Turske Evropskoj uniji u zastoju, preneo je AP.

Smatra da odnos između Evrope i Turske treba da bude preispitan u cilju formiranja partnerstva koji će osigurati da turska budućnost bude izgrađena s pogledom ka Evropi i sa Evropom.

Makron i Erdogan su razgovarali i o izraelsko-palestinskom sukobu, borbi protiv terora i rata u Siriji, a potpisano je i više sporazuma.

Konferencija za medije turskog i francuskog predsednika u Parizu nije mogla da prođe bez incidenata, preneo je Rojters.

Dok je Emanuel Makron staloženo rekao šta ima i odgovarao na pitanja medija, Redžep Tajip Erdogan nije uspeo da zadrži hladne nerve.

Na pitanje francuskog novinara o tome da li turske obaveštajne službe šalju oružje u Siriju, odgovorio je žestoko.

„Takvu operaciju mogu da vode samo pristalice Fetulaha Gulena“, rekao je Erdogan, pominjući ime verskog propovednika koga turska vlast redovno optužuje za organizaciju neuspelog puča u Turskoj prošle godine.

Novinar je upitao Erdogana o navodima lista Džumhurijet iz 2015. godine o navodno dokazanim tvrdnjama da je Turska slala oružje u Siriju.

„To su reči FETO. Trebalo bi da naučite da se ne služite rečima FETO (Teroristička organizacija Fetulaha Gulena)“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je upozorio novinara da se ne služi tuđim rečima, dodavši da „pred sobom nema nekog ko će to lako da proguta“.

Ankara tereti Gulena kao glavnog organizatora neuspelog puča.

Erdogan je u prvoj poseti Francuskoj od pokušaja državnog udara u Turskoj jula 2016. godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Sasulja says:

    Ko mu je kriv kad nezna da pregovara,vidi sa Vucicem da ti kaze kako to najbolje ide sa eu.

  2. mimi says:

    M kakva turska, ma kakva evropa,Turska pripada Aziji.Trazi se ujedinjenje a niko ni skim ne moze.Jugu razjedinise,pa sada hoce i sela da razjedine.Hoceli jednog dana i sela da postanu Drzave?e pa koliko nam tih predssdnika,vladara jos treba,a i ovi nam pograbise sve u svoj kapital.EEE, narode,narode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *