ИНЦКО НАПРАВИО ВЕЛИКУ ГРЕШКУ! ОВО ЋЕ БИТИ КРАЈ БиХ

ИНЦКО НАПРАВИО ВЕЛИКУ ГРЕШКУ! ОВО ЋЕ БИТИ КРАЈ БиХ

17 септембра 2021

Мишљење да је бивши високи представник Валентин Инцко направио збрку и гурнуо земљу у кризу наметнувши решења која прописују затворску казну за став о дешавањима у Сребреници, нису више резервисана само за Београд, Москву, Пекинг или Републику Српску.Гласови који се вероватно неће претрано допасти Сарајеву све чешће долазе и из Европске уније. Сем по кулоарима, све чешће се и јавно чује да многе важне земље на Западу нису благословиле Инцкову актвност, свесни да би то изазвало несагледиву кризу.

Аустријски дипломата Волфганг Петрич, који је на месту високог представника за БиХ боравио од 1999. до 2002. критиковао је Инцка, јер је уочи одласка декретом увео забрану негирања геноцида у Сребреници. Тиме је успостављен дупло негативни ефекат, закључује Петрич – за жртве није постигнуто ништа, а српски бојкот институција БиХ је паралисао земљу.

Он за аустријске медије даље закључује да су сви напори ЕУ и Америке за нови изборни закон пропали ако се та криза не реши, па упозорава: „Пропадну ли идући избори због бојкота Срба и Хрвата, то би био фактички крај БиХ”, поручује Петрич за „Пресе”.

Наиме, српски представници у органима БиХ одбијају учешће у одлучивању док се антидејтонске одлуке бившег протектора не повуку, а представници Хрвата наговештавали су могући бојкот избора наредне године ако се не реши питање изборног законодавства.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић оценио је пре неки дан како „БиХ као држава неће моћи опстати” не договоре ли се измене изборних правила којима ће се осигурати легитимно представљање различитих етничких скупина у телима власти. Волфганг Петрич још каже како је БиХ тренутно у највећој кризи до сада.

Нови високи представник Kристијан Шмит „сада мора да се сналази како да се извуче из те ситуације”. Петрич констатује и како је предуго постојећа институција високог представника у БиХ у међувремену постала контрапродуктивна.

Он прави паралелу између америчке интервенције у Авганистану и западног инжењеринга у БиХ и закључује да су обе неуспеле на сличан начин. Запад је, каже он, реаговао с позиције снаге у Авганистану, желео више, хтео да споља гради државу западних карактеристика „што је тешка и упитна стратегија, која се примењује и у БиХ”.

Недавно именовани супервизор, Kристијан Шмит, ког РС не признаје за високог представника, изјавио је за јавни сервис БиХ како је за решење свих кључних проблема, укључујући и блокаду рада институција БиХ као и договор о изменама Изборног закона БиХ, неопходно да политичари остану за истим столом, чак и када је тешко.

Одбацио је критике да се сврстао на страну ХДЗ-а и поручио како одговорност за решење питања изборног законодавства носе домаћи политичари.

„Решења морају укључивати борбу против изборних превара. Осим тога, мора се осигурати да се испоштују одлуке Суда за људска права у погледу учешћа ‘осталих’”, каже Шмит.

Највише примедби Хрвати имају на изборе везано за Председништво БиХ, где је гласовима Бошњака изабран Жељко Kомшић, ког хрватски политичари доживљавају као званичника који води бошњачку политику. Kомшић, који је недавно „замерио” Шмиту да се приклонио једном народу, након састанка с високим представником у уторак изражава разочарање, јер „има утисак да немачки дипломата не познаје најбоље ситуацију у БиХ”.

Kомшићу се није допао ни долазак Ангеле Меркел у Београд. У томе види знак да немачка канцеларка подржава политику Александра Вучића а посета Београду је, каже, додатна потврда те подршке, што је за њега „лош сигнал”. Kомшић, наиме, брине да се од Србије прави „газда на Балкану”.

(Политика.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Stevan-Vd says:

    Komšiću dzukelo neopevana ,na Balkanu - EX-YU se zna ko meša malter a ko drži visak . Gotovo je sa vašom federacijom , Herceg Bosna neće više sa vama. Pukli ste ko zrela dinja.

    • Бели Орао says:

      Komsic nije od Hrvata izabran nego muslimana i samim Tim je izabrao svoju " dzanaru", zatrpani upokojit na musimanski nacin! Nek mu je teska zemlja BiH!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u