Inckova „resavska škola“

Inckova „resavska škola“

16 maja 2013

Vedrana-Kulaga_4Piše: Vedrana Kulaga

Visoki predstavnici godinama “vedre i oblače” u BiH, prave pometnju i ruše mnoge stvari koje su proistekle iz Dejtonskog sporazuma.

Za tolike godine, koliko je međunarodna zajednica na sceni u BiH, svima bi trebalo da bude savršeno jasno kakva je prava slika prilika u BiH i ko je jedan od najvećih krivaca za trenutni sveopšti haos i potpuni zastoj u BiH.

Taj aktuelni krivac je sadašnji visoki predstavnik Valentin Incko koji je svojim prstima zamrsio odnose u FBiH, ali, gle čuda, u izvještajima koje je u proteklom periodu ponosno slao u Savjet bezbjednosti i izražavao zabrinutost za BiH, svoju odgovornost je sakrio.

To je samo jedan od primjera da njegovi izvještaji sadrže samo izvrnute teze i iskrivljene slike, a ni traga istine i pravih krivaca za katastrofalno stanje u ovoj zemlji.

Najlakše je napisati, ili bolje rečeno prepisati iz ranijeg izvještaja da je očigledno da zvaničnici RS svojim izjavama ruše Dejtonski sporazum i narušavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, umjesto “Ja, Valentin Incko, zakomplikovao sam situaciju u FBiH”. To ćemo, ruku na srce, nikad, a možda ni tada čuti.

Da se razumijemo, nije samo Incko glavni i odgovorni krivac za sve. Ne. On je samo nastavio politiku svojih prethodnika koji su čak jasno isticali da im je cilj za vrijeme boravka u BiH bilo rušenje Dejtona i Republike Srpske koja je mnogima trn u oku, ali on nije bio dužan da tu praksu nastavi.

Posljednji izvještaj visokog predstavnika u BiH, koji je bio i pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, sačinjen je na neistinama pa i iskrivljenim slikama o opštem stanju u BiH.

Međunarodna zajednica godinama pokušava da nametne neki novi Dejton ili neki drugi sporazum koji bi definisao odnose u BiH, ali sve se čini da to bude na štetu RS i zato ne treba da čudi činjenica iz izvještaja visokih predstavnika da su loši momci uvijek iz RS, iako je u FBiH haos svuda.

BiH se mjesecima nalazi u veoma kritičnom stanju. Zemlja sve teže “diše” i svaka dalja prognoza je neizvjesna. Ona trenutno nije ništa drugo nego pacijent u teškom stanju čiji “ljekari” prave grešku za greškom.

Vrijeme je da neki strani “ljekari” spakuju sebe i pristrasnost koju godina njeguju u kofere i uhvate posljednji autobus, let, voz ili šta god za odlazak iz BiH.

Otkucava i posljednji minut do 12.

(Glas Srpske – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *