Index: Franjo Tuđman ratni zločinac

Index: Franjo Tuđman ratni zločinac

29 maja 2013

tudjmanFranju Tuđmana samo je prevremena smrt spasila od optuženičke klupe u Hagu, piše komentator hrvatskog portala „Indeks“ Petar Vidov, a prenose „Nezavisne novine“.

„Zaključak je to koji se neizbježno nameće nakon procesa koje je Haški tribunal vodio protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i šestorke iz Herceg-Bosne. Ova dva procesa povezuje pravni termin `udruženi zločinački poduhvat`“, navodi se u komentaru pod naslovom „Franjo Tuđman – ratni zločinac“.

U oba ova slučaja, ističe se u komentaru, Haški sud je kao predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata identifikovao upravo Tuđmana.

„Veliki je to udarac za reputaciju zemlje koja za mjesec dana postaje punopravna članica EU, a čiji se navodno socijaldemokratski premijer ne libi pokloniti na Tuđmanovom grobu“, naglašava se u komentaru.

„Indeks“ ističe da je mit o prvom hrvatskom predsedniku i u 2013. godini toliko jak da su u razmaku od samo nekoliko sedmica iznikla dva spomenika Tuđmanu u ponajvećim hrvatskim gradovima – Splitu i Osijeku.

„Presuda šestorki iz Herceg-Bosne morala bi taj mit konačno skršiti i otvoriti put prema pravoj detuđmanizaciji hrvatskog društva“, zaključuje se u komentaru.

Haški sud osudio je danas šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993. i 1994. godine na 111 godina zatvora, te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *