Индија најавила слање у космос свог „Небеског брода“ са људском посадом

Indija najavila slanje u kosmos svog „Nebeskog broda“ sa ljudskom posadom

15 avgusta 2018

INDIJSKI premijer Narendra Modi objavio je da će njegova zemlja do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letelicu sa ljudskom posadom.

Otkrio je da je „svemirska kapsula“ u kojoj će tokom leta boraviti indijski astronauti uspešno testirana pre nekoliko dana.Već je dobila ime „Gaganijan“, što u prevodu znači „Nebeski brod“.

„Indija je oduvek napredna u svemirskoj tehnologiji, a odlučili smo da će do 2022. godine, kad zemlja slavi 75 godina nezavisnosti, ili čak i pre toga, indijski sin ili ćerka ići u svemir sa nacionalnom zastavom u rukama”, rekao je Modi.

Modi je ovo najavio povodom indijskog Dana nezavisnosti. U svom poslednjem govoru u svojstvu premijera na takvoj svečanosti jer će u toj zemlji početkom naredne godine biti održani opšti izbori.

Šef Indijske organizacije za kosmičeska istraživanja (ISRO) – Kajlasavadivu Sivan  – precizirao je da će prvi indijski vasionski brod sa ljudskom posadom biti izveden na „nisu orbitu oko Zemlje“ i da će na njoj ostati „najmanje sedam dana“.

Dodao je da će se „kosmički aparat sa posadom“ naći na 300-400 kilometara iznad Zemlje, a da će ga na tu orbitu izneti najmoćnija indijska raketa GSLV-Mk III.

Prema njegovim rečima, tokom daljih priprema – Indija će obaviti dva lansiranja istog „kosmičkog aparata“. Samo – bez posade.

Indija uveliko radi i na skafanderima za svoje astronaute.

Prvi Indijac u svemiru bio je Rakesh Šarma koji je 1984. učestvovao u jednoj svemirskoj misiji Sovjetskog Saveza.

Indija se nada da će predstaviti tehnološke mogućnosti za istraživanje solarnog sistema, dok istovremeno koristi istraživanja iz svemira i drugde kako bi rešila probleme kod kuće.

Svemirski program vredan milijardu dolara godišnje već je pomogao u razvoju satelitskih, komunikacionih i daljinski osetljivih tehnologija i korišćen je za merenje podzemnih nivoa vode i predviđa vreme u zemlji koje pogoduje stvaranju suše i poplava.

KOMENTARI3 komentara

 1. kiki_ ćeraćemo se says:

  Samo napred Hindu braćo, gledaćemo kako nalik romima letite u nebo, pa to je tak krasno ne? Indija je u svojim pričama i pre više od pet hiljada godina imala leteće makine, koje rade na živu (na duhovnu energiju). Zvale su se vimane, koristio ih je veliki kralj (maharadža) Rama. Možda če bar oni ozgo videti kako je zemlja napokon ravna ili šta već budu videli ozgo a pri tome se i vrate dole ili makar naprave bilo kakav zapis ili selfi. Indija zapravo ima mnogo viška ljudi pa iz zato šalju gore, kraći put, duži put kojim se ređe ide je meditacija na himalajima i napuštanje tela kroz brahmačakru koju naša duhovna duša probije na temenu glave. Divno, zar ne?

  • Roy says:

   ako je zemlja ravna ploca onda kosmos ne postoji nego je iznad nas kupola sa svjetlecim ukrasima koje zovemo zvjezde.to znaci da nem ogu otici van kupole. ako zemlja nije ravna ploca i ako postoji kosmos onda indijci opet nikako ne mogu otici dalje od prvog oblacica jer su crna bijeda i rusi im prodaju staru tehnologiju iz 1978. za debele pare..

 2. Deda Micko says:

  Kiki, jesi duhovit. Ne mogu da se prehrane, a vrsljaju po kosmosu, he he.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *