ИНДИЈА ПОДИГЛА ВОЈСКУ НА НОГЕ: Све је спремно за почетак рата! КИНА СПРЕМНА ДА УЗВРАТИ

INDIJA PODIGLA VOJSKU NA NOGE: Sve je spremno za početak rata! KINA SPREMNA DA UZVRATI

19 juna 2020

Do ovakvog razvoja događaja je došlo nakon brutalnog obračuna u dolini Galvana; u obračunu je ubijeno 20 indijskih vojnika, uključujući i jednog oficira, dok su u sredu vojni izvori rekli da su još četvorica u kritičnom stanju.

Usred napetosti duž Linije stvarne kontrole, u ponedeljak uveče između Indije i Kine u dolini Galvan na granici, izbili su neviđeni sukobi. Konfrontacija je dovela do stradalih na obe strane.Na sinoćnjem sastanku na visokom nivou kojeg je vodio premijer Narendra Modi, oružane snage zemlje dobile su dodatnu zalihe za eventualna ratna delovanja. Upaljeno je i zeleno svetlo Indijskoj mornarici za raspoređivanje snaga u regiji Malaka, gde bi se ona mogla suprotstaviti kineskim ratnim brodovima. Malački tesnac je jedno od glavnih svetskih pomorskih „uskih grla“ i uz to glavna ruta za kineske brodove

Prema izvorima, trima službama: kopnenoj vojsci, mornarici i avijaciji, upućen je poziv za koordinaciju, kako bi se videlo šta su prioritetne potrebe. Slično tome, od avijacije, koja uključuje preko 100 lovaca, takođe se traži da se pomakne prema napred, na zadane lokacije.

Izvori su dodali kako su snage operativno spremne za intenzivne borbe, s tim da komandu za skladištenje municije omogućava ratovanje duže od dvadeset dana.

Do ovakvog razvoja događaja je došlo nakon brutalnog obračuna u dolini Galvana; u obračunu je ubijeno 20 indijskih vojnika, uključujući i jednog oficira, dok su u sredu vojni izvori rekli da su još četvorica u kritičnom stanju.

– Gubitak vojnika u Galvanu duboko je uznemirujući i bolan. Naši su vojnici pokazali uzornu hrabrost i spremnost u okviru svoje dužnosti i žrtvovali su svoje živote u najvišim tradicijama indijske vojske. Nacija nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu. Moje srce saoseća sa porodicama poginulih boraca. Nacija stoji rame uz rame s njima u ovom teškom trenutku. Ponosni smo na hrabrost i srčanost hrabrih indijskih vojnika – rekao je indijski ministar odbrane Rajnat Sing.

Stručnjaci za satelitske snimke tvrdili su da je Narodna oslobodilačka vojska podigla velike koncentracije trupa dublje duž reke Galvan.

– Satelitski snimci pokazuju barem jednu, ako ne i dve kombinovane brigade u dolini. Ona je nastajala od 14. juna, a od tada se broj povećava.

Global Times je, citirajući naređenje tibetanske PLA-a, izvestio da je kineska vojska nedavno sprovela zajedničke vežbe sa ciljem uništenja ključnih neprijateljskih čvorišta u planinskom području. Na vežbi su bili prikazani „raketni sistemi dugog dometa, raketni sistemi zemlja-vazduh, specijalne operativne snage, vojne avio jedinice, inženjerske i protivhemijske-kemijske ratne jedinice“.U međuvremenu, kao odgovor na sukobe na granici između Indije i Kine, američki Stejt Department rekao je:

– Pomno pratimo situaciju između indijskih i kineskih snaga duž linije stvarne kontrole. Primećujemo da je indijska vojska objavila da je poginulo 20 vojnika, a njihovim porodicama izražavamo saučešće.

Navodeći da su oba giganta koja posjeduju nuklearno naoružanje, spremna da smire napetosti, Sjedinjene Države pružile su podršku mirnom rešenju.

Pogranični odnosi između Indije i Kine više od mesec dana su u zategnutom stanju a sproveden je niz sastanaka na visokom nivou ne bi li se rešio problem. Međutim, za sada nije donesen nikakav zaključak.

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Ako su Kinezi zbilja prisvojili od Indije novih 25 km2,ili kolko već jesu,onda su zbilja glupi ko noć,provocirajući rat s Indijom!Kao da nemaju pametnijeg posla i varijanti!

 2. Zorana says:

  Sve vise se pokazuje agresivna strana Kineza koju su tako dugo krili.

 3. Rista says:

  Kako sam ja načuo da su Kinezi pomlatili Indijce na spavanju lancima i bezbol palicama, ne znam. Inače, tu teritoriju od nekoliko kilometara danas preuzme Indija, sutra Kina i tako već vekovima. Ali ima i jedna novost ili na tom mestu ili naokolo. Nisam gledao u mapu pa ne znam a i mape na internetu su danas podmetačina, većinom made in amerika, pa nikad nisi siguran ko je ko i gde je šta. Ima tamo neka država, šta li je, koju Indija svojata vekovima ali je ta država pozvala Kinu u pomoć što znači da je Kina "savremeno zakonski" prisutna. Nije to samo jedan sukob. Takvi sukobi se redovno ponavljaju u toj oblasti kao i na celom graničnom području Kine i Indije. Isto je bilo sa Kinom i Rusijom sve dok Putin, nakon uvođenja sankcija nije sve te sporne teritorije predao Kini bez daljih pregovora. Ali Indija nije Rusija niti je pod sankcijama. Zato je debelo pod američkim uticajima i ne bi bilo čudno...Znate već šta. I koliko sam ja shvatio, rat će se i dalje nastaviti lancima i bezbol palicama jer nuklearne glave nisu podesne za upotrebu i nema ih neiscrpno. Ljudi imaju kolko ti volja. Indija takođe ima pogranične pa i šire teritorijalne nesuglasice sa svim svojim komšijama. Što se mene tiče, iz sve snage navijam i za Kinu i za Indiju. Šta pre dođe. Indijci dobijaju ospice zato što je Kina uspela da obuče svakom Kinezu kratke čakšire i obuje ga u američke patike made in kina, stavi na svaki bicikli mali motorčić da ubrzaju put svile a Indijci još uvek piju kravlju mokraću da bi bili pametniji dok indisjki sveštenici prskaju decu po školama sa kravljom mokraćom kao vakcinom protiv svih bolesti. Biznis farmaceutska industrija Indije je jedno vreme napravila bum prodavajući po nekoliko miligrama kravlje mokraće u predivnom pakovanju. Amazon to takođe ima na lageru, pa ko je zaintersovan... Ima tu ipak neke razlike između Indijaca i Kineza. Još je Mao ukinuo i zabranio vradžbine u Kini a rezultate danas gledamo. Indija nije imala Maoa nego Gandija. Gandi je uveo mirne promene u Indiji a Mao je uveo revolucionarno krvave promene u Kini. Samo Maou se usrećilo i nije završio kao Lenjin, niti mu je revolucija propala kao u SSSRu. Pošto se na granicama Kine i Indije nikada neće saznati istina, jer jednostavno i ne postoji, ja navijam za što više bezbol palica pa da mirno posmatramo. Nisam ni na strani Indije ni na strani Kine. Ne volim ni Kineze ni Indijce ali zato volim Kineskinje i Indijke. Granični sukobi Kine i Indije su dnevna zabava Kineza i Indijaca, večni su i nikada ne ratuju previše ni predugo nego manje više ko neka utakmica, samo su polovina čovečanstva. I to ona teška polovina.

  • Rista says:

   E sad me sramota. Nisam shvatio da mi komentar ovoliki. Hteo sam samo da vam skrenem pažnju da nam polako serviraju tamo neke potpuno nevažne događaje koji nemaju veze sa Srbijom. Korona je iscrpljena kao tema, Kon prebegao u Kinu, ono malo sirotinje što smo imali istopilo se i nikom ništa. Dolazi Lavrov, KiM triti opet aktuelni, Vučko trenira put u Vašington na osnovama Sijevog triti svilenog puta na Floridu...Auuu brale, al nas zaj.......! Srbiju sve više tretiraju kao Avganistanci "loptu" u buskašiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *