ИНДИЈА ПОДИГЛА ВОЈСКУ у стање приправности

INDIJA PODIGLA VOJSKU u stanje pripravnosti

5 avgusta 2019

Indijska vojska je podignuta u stanje povišene borbene gotovosti, nakon što je parlamentu podnet zakon kojim se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, saopštila je agencija ANI na Twitter.

Kako javlja televizija NDTV, od ranog jutra vojno-transportni avioni prebaciju vojnike na aerodrom prestonice regiona Srinagar.Indija ukida specijalni status Kašmira

Indijske vlasti su odlučile da povuku Član 370 indijskog Ustava, kojim se daje specijalni status državi Džamu i Kašmir.

Ova država se nalazi u južnom delu Kašmira, oblasti oko koje se decenijama spore Indija i Pakistan.

Više hiljada indijskih turista, hodočasnika i radnika počelo je juče da napušta Kašmir, sporni region pod kontrolom Indije, nakon upozorenja lokalne vlade o mogućim napadima ekstremista.

Ranije je predsednik zemlje Ram Nath Kovind potpisao ukaz o ukidanju specijalnog statusa državi, navela je televizija. Zakon će sada biti poslat u parlament na glasanje.

Pakistan je 8. avgusta optužio Indiju za upotrebu kasetne municije protiv civila i za njihovo ubijanje uz liniju kontrole između dve države, dok Indija odbacuje takve navode.

Prema podacima pakistanske strane, u napadima su poginula dva civila, uključujući 4.godišnjeg dečaka, dok je 11 osoba teško ranjeno.Pakistanska Međuresorna služba za odnose sa javnošću pozvala je međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na krajnje nedopustivo kršenje međunarodnih zakona od strane Indije.

U Džamu i Kašmiru – jedinoj indijskoj državi, u kojoj većinu stanovništva čine muslimani, aktivni su separatisti, koji se zalažu za nezavisnost države ili za ujedinjenje sa Pakistanom.

Istovremeno, u Kašmiru, između Indije i Pakistana nema zvanične granice, a linija kontrole deli vojsku te dve države.
Nju Delhi optužuje pakistanske vlasti za podršku naoružanih separatista.

Islamabad je odbacio te optužbe i saopštio da se stanovnici Kašmira samostalno bore za svoja prava.

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    Ovde se radi o promeni Ustava. Pretpostavljam da za istu mora da glasa dve trećine poslanika. Vrlo čudna odluka. Napisali ste da je Pakistan 8.8. optužio Indiju za upotrebu kasetne municije, a danas je 5.8.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *