ИНДИЈА ТРАЖИ ОД ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Вратите нам велики ДИЈАМАНТ са краљичине круне, НАШ ЈЕ!

INDIJA TRAŽI OD VELIKE BRITANIJE: Vratite nam veliki DIJAMANT sa kraljičine krune, NAŠ JE!

21 aprila 2016

Dijamant 6u6Indijska vlada je danas saopštila da će zatražiti od Britanije da joj vrati nekad najveći dijamant na svetu “Koh-i-Nor”, koji je sada deo krune iz kolekcije britanske kraljevske porodice.

Samo dan ranije je indijski ministar pravde poručio Vrhovnom sudu te zemlje da Britanija ne bi trebalo da vrati Indiji taj dijamant od 106 karata, budući da ga je Britancima sredinom 19. veka svojom voljom dala porodica Maharadže Randžita Singa i da ga “britanski vladari nisu ni oteli ni silom uzeli”, prenela je agencija AP.

Ta izjava je predstavljala iznenađenje pošto indijske vlasti već decenijama traže da im taj dijamant bude vraćen.

Za mnoge Indijce gubitak “Koh-i-Nora” predstavlja simbol potčinjenosti Indije pod britanskom kolonijalnom vlašću, a njegovo vraćanje smatraju delimičnom nadoknadom za vekove ekonomske eksploatacije.

Indijsko Ministarstvo kulture je, međutim, sinoć objavilo saopštenje u kojem se navodi da će vlada u Nju Delhiju učiniti sve što je u njenoj moći da vrati vredni dijamant.

Jedna organizacija za ljudska prava je indijskom sudu predala zahtev da naloži vladi da zatraži vraćanje dijamanta, a sud je vladi dao rok od šest nedelja da razmotri svoju poziciju pre nego što presuda bude donesena.

Dijamant “Koh-i-Nor” se nalazi na prednjoj strani krune Kraljice majke, koja je zajedno sa drugim draguljima britanske kraljevske porodice izložena u londonskom Taueru.

KOMENTARI5 komentara

 1. rema says:

  Ne vraćaju pirgavi Englezi nikom ništa. Oni samo otimaju. Misle da je ceo svet njihov. Držte ih cigani! Udrite pirgave svinje! Sirasti su ga ugasili. Stižu cigani!

 2. enio says:

  kraljica odgovara sutra cemo....hahahaha ajde kuco ...trazite dragulj ahahaha,jos ce te ga vi vadit iz zemlje,,,,ko nekada.Sta su se osilili ovi.Kraljice,nedaj im

 3. Batina says:

  Kurbati su izmet ljudskoga roda, enio sad znas.

  • Hans says:

   "Servi su rasno smeće" batino, i usput, pojedi to govno dok se nije ohladilo. :)

 4. oko says:

  opa vide britanije svade pokrala zlato naj vise srbiji i kralju -30- tona je tito odnijo u vatikan zlata srbskog kad je tito uso u beograd srbiju u drugom svetskom ratu vucic i dacic ne traze to zlato da se vrati srbiji oteto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *