ИНДИЈЦИ ОДЈАВИЛИ АМЕРИКАНЦЕ

INDIJCI ODJAVILI AMERIKANCE

16 aprila 2022

Amerika ne odustaje od pritiska da se Nju Delhi uskladi sa stavom zapadnih zemalja prema Rusiji, ali Indija je svesna da sa oslabljenom Rusijom ne bi mogla da sarađuje u oblastima naoružanja, razvoja nuklearnih tehnologija i energetike u meri u kojoj to sada čini, ocenjuje novinar Borislav Korkodelović.

Prema njegovim rečima, Indija je izložena pritiscima praktično od početka ruske operacije u Ukrajini i to ne samo od strane SAD, već i Velike Britanije, Japana i Australije.U tom smislu, kako kaže, nisu iznenađujuće poruke predsednika SAD Džozefa Bajdena da „Indiji nije u interesu da poveća uvoz energenata iz Rusije i da su SAD spremne da pomognu toj zemlji da diversifikuje svoj uvoz energenata“, ili izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da „odluka o mogućim sankcijama Indiji za kupovinu ruskih sistema S-400 još nije doneta“ i da „SAD pozivaju sve zemlje da ne kupuju oružje od Rusije“.

Indiji ne treba oslabljena Rusija

Indija, podseća Korkodelović, odbija da uvede sankcije Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini i za sada uspeva da ostane privržena svojoj strateškoj autonomiji koja se najjasnije izražava u principu višestranosti.

„Kao i veliki broj drugih zemalja i Indija nastoji da ostane po strani ovog sukoba, da proklamuje nezavisnost i da gleda, pre svega, svoje nacionalne interese. Ta zemlja je početkom marta bila uzdržana prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji kojom se osuđuje ruska vojna operacija u Ukrajini, što je iznenadilo Vašington budući da se Indija, zbog svog rivaliteta sa Kinom koji datira još od Himalajskog rata 1962. godine, u poslednje dve decenije sve više približavala Sjedinjenim Državama“, navodi naš sagovornik.

Ovakav stav Indije prema Rusiji Korkodelović objašnjava činjenicom da u toj zemlji ima glasova koji upozoravaju da se u ratu u Ukrajini ne radi o evropskom problemu, već o posrednom sukobu između Rusije sa jedne, i SAD i NATO sa druge strane, čije se refleksije osećaju i u Aziji.

Tome doprinose i poruke koje stižu iz NATO da je Kina glavna pretnja poretku zasnovanom na pravilima koja diktira Zapad i da bi jedna oslabljena Rusija mogla da prokrči put NATO-u, na čelu sa SAD, prema glavnom rivalu – Kini.

„Indija uviđa da je reč o sukobu koji može biti planetarni i zato nastoji da ima izbalansirani stav i da, koliko može, utiče na to da Rusija ne bude značajno oštećena u ovom ratu. Naime, saradnja sa Rusijom pomaže Indiji ne samo da balansira svoj stav prema Kini, već i prema svom arhineprijatelju – Pakistanu, a oslabljena Rusija ne bi mogla da pomaže Indiji u meri u kojoj je to do sada radila“, ukazuje novinar.

Takođe, primećuje Korkodelović, Indija ne zaboravlja da je u nekim od najodsudnijih trenutaka, poput Himalajskog rata, dobijala pomoć od bivšeg Sovjetskog Saveza, dok danas između 60 i 70 posto oružja uvezenog u Indiju dolazi upravo iz Rusije.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Filip says:

  Kad je Amerima dupe u procepu cinično traže da svi oni kojima su oni nanosili zlo, stanu na njihovu stranu. Samo jedno mi nije jasno kako to oni zamišljaju. Izgleda da su mnogo umišljeni.

 2. Precednik DŽo says:

  Anglosaksonci su se ogadili indijcima. Znaju oni kakva gowna su Anglosaksonci, vatikanci i ostali zapadni lopovski šljam.

 3. persida says:

  Indusi su sramota covecanstva, nikada ni u cemu nemaju svoj stav, neka ih, neka meditiraju.

  • milorad5 says:

   Perso,oni su jako pametni ljudi ,vrlo inetligentan narod,pojeli bi te za doručak.Na žalost opasni su oportunisti i prevrtljivci,sa njima su mogući samo kratkoročni dogovori bez problema,vole da se predomišljaju često.Jednu stvar oni anglosaxoncima sigurno neće zaboraviti,opasna su zlopamtila i ono što su im englezi uradili za veme kolonijalne uprave im neće zaboraviti niti oprostiti.Sad im je ruska nafta jeftinija i nema tog amerikanca koji će ih naterati na sankcije,osim toga vide šta im CIA kuva u pakistanu.Može se desiti kardinalni obrt sa sve 4 sile na indijskom potkontinentu.Ako budu pametni mogu da dogovore neke snošljive i razumne odnose izmedju irana,pakistan ,indije i kine i da izbace zapad POTPUNO iz igre.Mislim da su oni tamo sasvim siti spletki iz vašingtona i da će se uskoro to pokazati na krupnom planu.Upravo zbog medjusobne prevrtljivosti i nepoverenja pakistna,irana, i indije je tu haos.Možda će naučiti da budu pouzdaniji partneri nego dosad.Za početak mogli bi da konačno reše pitanje razgraničenja na razuman i prihvatljiv način,ali je jasno da svako mora nečega da se odrekne tamo da bi svi dobili,a to neće biti lako.Opet ti kažem perso nemaš ti pojma o CIVILIZACIJI ni INDUSA NI MOGULA ni PERSIJANACA,čak su i kinezi u toj priči često alisa u zemlji čuda.Jako je to drevna mudrost ne baš lako shvatljiva ljudima sa strane.Mi srbi smo imali kontakt sa takvim načinom razmišljanja preko otomanske imperije a oni su daleko manje tupadžije od ovih.To se 100 puta meri kod njih pre nego se preseča,AKO se preseče:)Ne mož ti to da razumeš,nije to mcdonald fastfood.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *