ИНДИЈЦИ ТРАЖЕ ДА ИМ БРИТАНЦИ ВРАТЕ УКРАДЕНО БЛАГО и дијамант са крљичине круне

INDIJCI TRAŽE DA IM BRITANCI VRATE UKRADENO BLAGO i dijamant sa krljičine krune

14 maja 2023

BOLIVUDSKE zvezde i indijski biznismeni pokrenuli su pravni postupak kako bi vratili 105-karatni dijamant u vrednosti od 100 miliona funti koji se nalazi na britanskoj kruni kraljice, objavio je„Dejli mejl“.

Dijamant Kohinor, koji je nosila kraljica majka na krunisanju svog muža i kasnije svoje ćerke, mogao bi da bude istrgnut iz britanske krune i vraćen u Indiju, pošto su Indijci pokrenuli sudski postupak pred Visokim sudom u Londonu, zahtevajući od britanske vlade da vrati 105-karatni dijamant.Taj postupak mogao bi da izazove neprijatnosti na ručku koji priređuje britanski kralj za indijskog premijera Narendru Modija sledeće nedelje u Bakingemskoj palati, a takođe ponovo baca svetlo na britansku kolonijalnu istoriju.

Dejvid de Souza iz grupe koja pomaže u finansiranju postupka izjavio je da je Kohinor samo jedan od mnogih artefakata koji su odneti iz Indije pod sumnjivim okolnostima.

De Souza tvrdi da su posledice britanske kolonizacije „krađa indijskog bogatstva i uništavanje duše zemlje“.

Bolivudska zvezda Bumika Sing je na to dodala da Kohinor nije samo dragi kamen već deo istorije i kulture i nesumnjivo mora biti vraćen.

Vlada Britanije odbacila je zahteve za vraćanje ovalnog dijamanta koji je vladar Dulip Sing poklonio kraljici Viktoriji 1851. godine, nakon britanske aneksije Pendžaba.

„Umešani u ovaj smešni slučaj treba da shvate da su britanski kraljevski dragulji pravo mesto za Kohinor dijamant u znak zahvalnosti i priznanja za više od tri veka britanskog prisustva u Indiji koje je doprinelo modernizaciji, razvoju i demokratizaciji te zemlje“, rekao je za Dejli mejl istoričar Endrju Roberts.

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Dejan says:

  Da Englezi vrate samo ono što su pokrali oni bi ostali goli i bosi!!!!

 2. Velika Metla says:

  Sve im oduzeti, vratiti vlasnicima, jer ionako nije njihovo, i posle POTOPITI PIRGAVO OSTRVO ZLA .

 3. Vladimir says:

  Nisu lopovi krali da bi sad vraćali. To se može izvesti samo ako na neki način budu prinuđeni. A kad bi vratili sve što su opljačkali po svijetu, bili bi siromašniji od mene, što naravno, neće dozvoliti.

 4. Petrovgrad says:

  Još nije vreme, kada bude došlo svi mi idemo po svoje.Taj trenutak će doći, doneće ga Rusi.

 5. Independent says:

  Englezi su primitivnu feudalnu indiju civilizovali, razvili,iz tame srednjeg veka su je izvukli. Zaslužili su da dobiju na poklon i koji dragulj. Uostalom dijamanti su samo obican ugalj koji je bio pod velikim pritiskom milione godina. A indijcima treba vratiti njihove cigane koji kradu vec 1000 godina po celoj Evropi. Eto Evropa neka vrati indiji 50 miliona cigana iz Evrope. Englezi su indiji mirno bez rata dali nezavisnost a oni nezahvalni traze nazad jedan dragulj koji su poklonili. Bas se vidi da su pravi cigani.

 6. lekovito bilje says:

  I Rusi treba da traže ukradeni dragulj iz Ruske Carske Krune! /posto se vladajuci UK-kradenci sahranjuju sa dijamantima mož" biti da ga je ona elizabet odnela na onaj svet u sanduku/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *