Индијски еп као српска историја

Indijski ep kao srpska istorija

5 jula 2017

U BAŠTI Studentskog kulturnog centra, u okviru 26. Beogradskog letnjeg festivala, sinoć je pred mnogobrojnom publikom odigrana predstava „Tamo gde senka nestaje“. Njeni tvorci su članovi trupe „Kriyative Theatre Trust“ iz Indije, a sa njima se na sceni našao i srpski performer Kristijan al Droubi.

Iako je neobična predstava realizovana na engleskom jeziku, titl je pratio dijalog na video-bimu, što je olakšalo uživanje gledaocima. Povremene srpske reči iz usta simpatičnih indijskih umetnika izazivale su salve smeha, ali su ih i navodile da se spontano uključe u komad, koji predstavlja savremenu interpretaciju epske priče. U jednoj izvedbi, umetnici su spojili folklorne tradicije različitih delova sveta, što je publika i prepoznala.

Južnoazijski ep motiv je predstave, ali iz minuta u minut postajalo je jasno da komad prepliće priče koje se mogu pronaći kako u našoj zemlji, tako i u drugim kulturama. Na vešt način publika je ostajala u pojedinim trenucima u nedoumici da li je ono što se na sceni dešava slučajno ili namerno.

Stereotipno predstavljanje naše zemlje u ovom komadu nije razljutilo gledalište. Naprotiv. Grohotni osmesi odzvanjali su baštom kada je jedan od likova prekrstio Srbiju u „Sibir“, a junakinja priče izrekla da su srpski momci „frajeri“.

Autor izvedbe je Šrikant Rao, a dušu neobičnim likovima, osim Droubija, dali su Lakšmi Čandrašekar, Priti Baradvadž i Vinaja Čandra.

VODEĆI U BANGALORU

„Kriyative Theatre Trust“ osnovan je 2005. godine i sada je vodeća pozorišna trupa u Bangaloru, koja je sa svojim predstavama obišla svet. Jedinstvena je po tome što su skoro sve predstave u produkciji ovog pozorišta originalna dela koja su napisali članovi grupe. Verujući u moć pozorišta, pri izboru komada, rukovode se željom da daju svoj skromni doprinos stvaranju boljeg sveta i da svojoj publici donesu ono najbolje iz svih krajeva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *