ИНДОНЕЗИЈА УЗ СРБИЈУ: Нећемо признати независност Косова – упркос притисцима!

ИНДОНЕЗИЈА УЗ СРБИЈУ: Нећемо признати независност Косова – упркос притисцима!

6 септембра 2023

Индонезија неће мењати своју позицију наспрам непризнавања „косовске независности“, рекла је Ретно Марсуди, шеф дипломатије Индонезије.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се данас са шефицом индонежанске дипломатије и председавајућом АСЕАН-а Ретно Марсуди, на чији позив учествује на свечаној церемонији потписивања Инструмента о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, као и на церемонији отварања 43. Самита АСЕАН.Марсудијева је обавестила свог српског колегу, Ивицу Дачића, да Индонезија, упркос притисцима да размотри ово питање, неће мењати своју позицију и неће признати независност Косова.

“Упркос притисцима, нећемо то учинити!”, каже Марсудијева, пренели су индонежански и други светски медији.

Подсећамо, Србија је потписала Уговор о пријатељству и сарадњи са земљама југоисточне Азије, у Џакарти, јуче.

Дачић је приликом потписивања овог уговора истакао да су важни и економски односи, али да је важнија политичка снага југоисточне Азије и заједничка борба за очување принципа међународног права.

Он је навео да је тренутна трговинска робна размена Србије и земаља АСЕАН-а око 700 милиона долара, али да очекује већ у овој и следећој години да буде премашена милијарда америчких долара.

Иначе, Ретно Марсуди је први женски шеф дипломатије у Индонезији.

Република Индонезија је земља у југоисточној Азији, већински муслиманска земља и највећа је острвска држава на свету са преко 13 хиљада острва. Има преко 278 милиона становника.

(Правда)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u