ИНДОНЕЗИЈА УЗ СРБИЈУ: Нећемо признати независност Косова – упркос притисцима!

INDONEZIJA UZ SRBIJU: Nećemo priznati nezavisnost Kosova – uprkos pritiscima!

6 septembra 2023

Indonezija neće menjati svoju poziciju naspram nepriznavanja „kosovske nezavisnosti“, rekla je Retno Marsudi, šef diplomatije Indonezije.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa šeficom indonežanske diplomatije i predsedavajućom ASEAN-a Retno Marsudi, na čiji poziv učestvuje na svečanoj ceremoniji potpisivanja Instrumenta o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, kao i na ceremoniji otvaranja 43. Samita ASEAN.Marsudijeva je obavestila svog srpskog kolegu, Ivicu Dačića, da Indonezija, uprkos pritiscima da razmotri ovo pitanje, neće menjati svoju poziciju i neće priznati nezavisnost Kosova.

“Uprkos pritiscima, nećemo to učiniti!”, kaže Marsudijeva, preneli su indonežanski i drugi svetski mediji.

Podsećamo, Srbija je potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama jugoistočne Azije, u Džakarti, juče.

Dačić je prilikom potpisivanja ovog ugovora istakao da su važni i ekonomski odnosi, ali da je važnija politička snaga jugoistočne Azije i zajednička borba za očuvanje principa međunarodnog prava.

On je naveo da je trenutna trgovinska robna razmena Srbije i zemalja ASEAN-a oko 700 miliona dolara, ali da očekuje već u ovoj i sledećoj godini da bude premašena milijarda američkih dolara.

Inače, Retno Marsudi je prvi ženski šef diplomatije u Indoneziji.

Republika Indonezija je zemlja u jugoistočnoj Aziji, većinski muslimanska zemlja i najveća je ostrvska država na svetu sa preko 13 hiljada ostrva. Ima preko 278 miliona stanovnika.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *