ИНФЛАТОРНИ УДАР У ХРВАТСKОЈ! Црни историјски рекорд у комшилуку, талас ће се тешко зауставити, цене и даље расту…

ИНФЛАТОРНИ УДАР У ХРВАТСKОЈ! Црни историјски рекорд у комшилуку, талас ће се тешко зауставити, цене и даље расту…

15 јуна 2022

Цене добара и услуга за личну потрошњу у мају ове године порасле су у односу на исти месец 2021. године за 10.8 посто, објавио је данас Државни завод за статистику (ДЗС), што је нова највиша стопа инфлације откако ДЗС води податке.Инфлација је у мају наставила убрзавање, а до данас објављених података, највиша стопа годишње инфлације у Хрватској забележена је прошлог месеца, када је износила 9,4 посто. Пре априла 2022., инфлација је највиша била у јулу 2008. године, када је износила 8,4 посто.

Иначе, у марту раст инфлације на годишњем нивоу износио је 7,3 посто, у фебруару 6,3 посто, у јануару 5,7 посто, у децембру 2021. године 5,5 посто, новембру 4,8 посто, октобру 3,8 посто, а септембру прошле године 3,3 посто, док је први снажнији пораст стопе инфлације забележен прошлог априла за 2,1 посто.

Цене добара и услуга за личну потрошњу, мерене индексом потрошачких цена, порасле су и на месечном нивоу и у мају су биле у пројеку више за 1,4 посто у односу на априла, док су цене у годишњем просеку биле више за 5,4 посто, стоји у ДЗС-овом извештају.

На годишњем нивоу порасле су готово све категорије, а највише цене првоза, за 19 посто. С 15,2 посто раста следе храна и безалкохолна пића, ресторани и хотели с 12,1 посто, потом категорија покућства, опреме за кућу и редовно одржавање домаћинства, која бележи скок од 11,7 посто, па категорија становања, воде, електричне енергије, гаса и осталих горива, с растом од 9,2 посто. Надаље, цене одеће и обуће порасле су за 8,9 посто, рекреације и културе за 6,6 посто, у категорији разних добара и услуга за 6,2 посто, док, на пример, алкохолна пића и дуван бележе раст од 1,4 посто.

Једини пад цена на годишњем нивоу бележе комуникације, за 0,4 посто.

На месечном нивоу, показала је статистика ДЗС-а, највише су у просеку такође порасле цене превоза, за три посто, затим хране и безалкохолних пића, за 2,1 посто, покућства, опреме за кућу и редоввно одржавање домаћинства, за 1,5 посто, рекреације и културе за 1,4, а одеће и обуће, па ресторана и хотела за по 1,1 посто.

Највећи допринос стопи пораста годишњег индекса остварен је у категорији хране и безалкохолних пића, за 3,94 процентуална бода, потом у превозу, за 2,80 бодова, становању, води, електричној енергији, гасу и осталим горивима, за 1,55 бодова.

Посматрано према посебним групама, највећи пораст цена у просјеку на годишњем нивоу остварен је у групи Енергија, за 21,5 посто, што је допринос порасту од 3,61 процентуалног бода, наводе из ДЗС-а.

(Novosti)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Dejan says:

    10%???? Ne možete naši proizvod koji je poskupio samo 50% sve je poskupjelo puno više od 50% dosta stvari i usluga i preko 100%!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u