ИНФОРМАЦИОНИ РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: САД и Пољска покренули нову оперативну анти-руску групу!

INFORMACIONI RAT PROTIV RUSIJE: SAD i Poljska pokrenuli novu operativnu anti-rusku grupu!

12 juna 2024

SAD i Poljska su u ponedeljak pokrenule rad grupe sa sedištem u Varšavi kako bi se „suprotstavile ruskim dezinformacijama o ratu u Ukrajini“, saopštio je Stejt department, prenosi sajt „Euraktiv“.

Specijalni izaslanik i koordinator Globalnog centra za angažovanje Stejt departmenta Džejms Rubin najavio je početak rada Ukrajinske komunikacione grupe (UCG) sa sedištem u Varšavi.Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, „UCG će okupiti partnerske vlade koje treba da koordinišu razmenu informacija, promovišu tačno izveštavanje o Ukrajini i razotkriju manipulacije sa informacijama iza kojih stoji Kremlj“.

Rubin je rekao da će grupa, koja uključuje desetak predstavnika, raditi u zgradi Ministarstva spoljnih poslova u Varšavi.

„Zemlje koje učestvuju i ovoj inicijativi su Ukrajina, Kanada, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Poljska i Slovenija“, dodao je Rubin, a u radu će učestvovati i NATO i Evropska služba za spoljne poslove, koja predstavlja ogranak spoljne diplomatije EU.

„Verujemo da će desetak ljudi koji sede u istoj prostoriji povećati našu sposobnost da odgovorimo na informacioni rat Rusije o ratu u Ukrajini“, izjavio je predstavnik Stejt departmenta.

Poljska predstavlja glavnu zemlju NATO-a za transport zapadnog oružja i municije u Kijev.

Kako se tvrdi u Varšavi, poljska državna novinska agencija PAP, koja je prošlog meseca objavila da će Poljaci biti mobilisani da se bore u Ukrajini, bila je „meta verovatnog ruskog sajber-napada“.

Rubin je izjavio da je Varšava idealan partner za ovu inicijativu, jer „i Poljska i SAD podjednako ozbiljno shvataju pretnju od dezinformacija“, i dodao da „Rusija troši milijarde dolara za manipulacije u globalnom informacionom prostoru.“

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Sad će gi pobede Ruse tipkanjem. Za bolje i nisu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *