Инструкторки фитнеса Ани Марији

Instruktorki fitnesa Ani Mariji

26 februara 2015

Aleksandar-Apostolovski-velika 5678Piše: Aleksandar Apostolovski

Saga o instruktorki fitnesa Ani Mariji Žujović i njenom bivšem dečku ili mužu, voditelju Vladimiru Stanojeviću – čiji status, kako momački, tako ni bračni, još nije razjašnjen – poprima sve karakteristike televizijske novele. Ali, ako po strani ostavimo golišave Anine fotografije koje preplavljuju društvene mreže i ostale pikantne detalje iz te burne veze, osim oporog ukusa, zabrinjava nešto mnogo ozbiljnije. Naime, veliki deo javnosti neočekivano je blagonaklono reagovao na to što je voditelj TV Pinka premlatio Anu, te ona sada izgleda kao hodajuća lutka s velikim masnicama na licu.

Taj stereotip o devojci koja je zaslužila batine postaje zapravo dokaz da nismo ni svesni koliko su nama samima zavladali stereotipi. Ne može postojati ma kakvo opravdanje za nasilje nad ženama. Ili će svi biti jednaki pred zakonom – i starlete i članice Kola srpskih sestara – ili smo, u suprotnom slučaju, evropska replika Saudijske Arabije. Jer, samo društvo koje poštuje ljudska prava i svojih neprijatelja može sebe smatrati demokratskim i liberalnim.

To znači da nijedna muška bitanga ne sme da tuče žene, bez obzira na na to da li se one motaju oko šporeta ili negde drugde.

Raznorazni „telegrami podrške” upućeni voditelju grubijanu mogli su ovih dana da se pročitaju na društvenim mrežama. I sve ih mahom karakteriše ista, mačistička nota. Ana je, po tim tumačenjima, zaslužila batine, a voditelj je postao naivčina koji je, jelte, imao nesreću da se zaljubi u u „pogrešnu osobu”! Pa kad je tako – udri, sine!

Takvo iznenađujuće odsustvo empatije prema pretučenoj devojci zaslužuje svaku osudu. Ironično je, međutim, govoriti o bilo kakvoj osudi kada naše pravosuđe usko reguliše partnersko nasilje. Porodični zakon definiše porodicu mnogo šire od Krivičnog zakona, te dolazimo do svojevrsnog apsurda.

Po Krivičnom zakonu, momčine teorijski mogu da udaraju po svojim devojkama do mile volje, bez straha da će biti gonjeni po službenoj dužnosti, zato što se to ne tretira kao nasilje u porodici.

I, još su se na takvo tužilaštvo, u kome su, gle čudesa, dve trećine zaposlenih žene, navrzli bezobrazni mediji, koji traže da se započne istraga protiv Stanojevića!

Čak se kao opravdanje za sporu reakciju tužilaštva navodi činjenica da se njihov brak, sklopljen u Vegasu, smatra ništavnim. Dakle, po našem zakonu, brak ti vredi samo ako si pravio svadbu u Skadarliji ili ispod šatora. Ako je tako, pazi kad biješ i ne ostavljaj tragove.

Ako si se dragom oženio u Vegasu, samo udri! Pa, ako te se tužilaštvo seti, seti… Sramota za prave muškarce, sramota za državu, sramota za pravosuđe!

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Bosko M says:

    E "moj" Apostolovski.... U mojim ocima si duboko potonuo,

  2. Lenv says:

    Vodi je kuci da ti kuva rucak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *