ИНТЕРНЕТ „ГОРИ“ – ЦЕО СВЕТ СЕ СМЕЈЕ АМЕРИКАНЦИМА: Овако Тилерсонов помоћник објашњава „демократију“ у С. Арабији (ВИДЕО)

INTERNET „GORI“ – CEO SVET SE SMEJE AMERIKANCIMA: Ovako Tilersonov pomoćnik objašnjava „demokratiju“ u S. Arabiji (VIDEO)

1 juna 2017

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD – Stjuart Džons – bio je kao paralisan kada je bio zamoljen da nešto kaže o građanskim pravima i demokratiji u Saudijskoj Arabiji.

The Independent je ocenio da je on održao po američku diplomatiju najneugodniji brifing za domaće i strane novinare. A zapravo je i žalosno i farsično.

Džons je punih 20 sekundi – kao paralisan i ošamućen – razmišljao šta da kaže povodom pitanja Dejva Klarka, vašingtonskog dopisnika francuske novinske agencije France-Presse koje se ticalo onoga čega u Saudijskoj Arabiji – u zapadnom poimanju – naprosto nema.

Klark je ukazao Džonsu da je državni sekretar SAD, Reks Tilerson, pre nekoliko dana u Rijadu kritikovao predsedničke izbore u Iranu, a da ni reč nije rekao o tome što u S. Arabiji nikada nikakvog opštenacionalnog glasanja nije bilo. Pa postavio pitanje:

„Kako ocenjujete odnos Saudijaca prema demokratiji? Smatra li Vašington da je demokratija brana ekstremizmu?“

Džons se odmah „ukočio“. Dobio je izgled kakav imaju ljudi sa teškim oblicima autizma ili – kao da samo što nije dobio epileptični napad.

Kad mu se konačno vratila moć govora, pitanje o odnosu omiljenih američkih Arapa je potpuno zaobišao. Jedino je nekako smislio da kaže da su se SAD i Saudijska Arabija dogovorile da se zajedno bore protiv ekstremista.

The Independent procenjuje da je Džons bio paralisan zbog „izuzetne delikatnosti svih pitanja povezanih sa ljudskim pravima u saudijskoj kraljevini“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Joca says:

    Prosto, Saudijska Arabija placa reket a Iran ne.

  2. Gordan says:

    "What was the question ?"... P.S. Democracy in S.Arabia !! - Is there(in S.Arabia)any kind of Democracy at all ? - As you know - They never had any free democratic elections !! - They never had a political(democratic) vote about something(in S.Arabia)... !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *