Internet prevara na koju mnogi nasedaju

Internet prevara na koju mnogi nasedaju

14 februara 2014

Online-sex4Korisnici društvenih mreža u Srbiji odnedavno su ugroženi novom vrstom prevare, čije su žrtve pretežno muškarci, uglavnom tinejdžeri ili studenti.

Ucenjivači od njih traže novac na osnovu video-snimaka na kojima su žrtve nage, a u zavisnosti od platežne moći žrtve to ponavljaju nekoliko puta, sve dok je oštećeni spreman da plaća!

Princip i način rada ucenjivača je gotovo uvek identičan. Na društvenoj mreži Fejsbuk se formira lažni ženski profil sa izazovnim slikama i informacijama koje bi trebalo da privuku žrtvu. Šalje se prvo neutralna poruka i poziv za prijateljstvo. Nakon toga se stupa u intenzivnu konverzaciju, koja traje i po nekoliko dana.

Kad se žrtva dovoljno „obradi“, prelazi se na novi nivo i predlaže prelazak na neku drugu društvenu mrežu, najčešće Skajp ili „Ask.fm preko kojih je moguće videti sagovornika ukoliko imate kameru na kompjuteru. Ukoliko se žrtva „upeca“, tad na scenu stupa devojka koja ima svoj procenat u ovoj prevari.

Pošto ona nije ta koja se nalazi na profilu s kojim žrtva priča, „poverava“ mu navodno tužnu životnu priču – da nije sigurna u sebe i svoj izgled, pa zbog toga koristi lažne slike na društvenim mrežama. Kreće u intenzivnu priču sa žrtvom, umiljava se i stupa u intimni razgovor s njom. Nakon toga, predlaže mu da stupe u vezu, ali obavezno virtuelnu, uvek izbegavajući da se uživo vide.

Kad je mladić dovoljno „obrađen“, prelazi se na finalni deo ucene. Devojka ga u jednom od razgovora pita da li želi da je vidi golu i počinje da se skida. Kad se skine gola, predlaže mu da i on to uradi, što malo ko od mladića odbije.

Isti scenario se ponavlja nekoliko puta i kad se skupi dovoljno materijala kontakt sa žrtvom se naglo prekida. Pošto se svaki od video-razgovora snima, žrtvu ucenjivači kontaktiraju i traže novac kako bi otkupila snimke. U zavisnosti od toga koliko je spreman da plati, ucenjivači na ovaj način mogu da iznude i nekoliko stotina evra po snimku!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *