ИНТЕРВЈУ СА СПАСИЋЕМ: Наши криминалци, елита светског подземља

INTERVJU SA SPASIĆEM: Naši kriminalci, elita svetskog podzemlja

19 decembra 2017

Gost emisije „Intervju“ bio je Božidar Spasić, bivši obaveštajac tužbe državne bezbednosti i stručnjak za terorizam. Otvoreno je govorio o temama manje poznatim javnosti.

Đorđe Giška Božović

– Giška je bio „ugledna ličnost u podzemlju“. Napravio je par grešaka u zemlji, u obračunima među njima i zbog toga je morao da ode u Inostranstvo.

Kako Spasić kaže, Giška je iz inostranstva obavljao operacije za Srbiju. Giška i Arkan bili su „asovi“ srpskog podzemlja.

Ko je bos u srpskom podzemlju?

– Srpsko podzemlje nikada nije imalo bosove. Imalo je kumove, donove. Braća Šaranović su bili donovi ili kumovi podzemlja.

Po njegovim rečima, srpska mafija nije bila poput poznatih, italijanskih. U Srbiji su donovi i kumovi sami kročili svoj put, nisu slali nikoga da urade poslove likvidacije. Tako je Arkan stvorio svoje carstvo. Od devedesetih godina, naše podzemlje je postalo grupa za sebe, a iz toga su, kasnije, proizišli i klanovi.

– Stvorili su uslove da potpuno beznačajni kriminalci, kao što su bili ti Spasojevići i taj Zemunski klan, budu odlučujući faktor u podzemlju. Razlog je bio jer su uspeli da korumpiraju službu. To je problem nekordinisane i nekontrolisane mafije – rekao je Spasić za „Balkan Info“.

Giška i Ljuba Zemunac kao šefovi podzemlja

– Oni su bili imena. Mnogo imena je tu bilo: Darko Ašanin, Ćenta, braća Šoškić… Veliki deo našeg podzemlja prolazilo je školu kroz Nemačku.

Spasić je objasnio da je nemoguće reći jedno ime kao šefa podzemlja Srbije i Evrope. Tanka linija je među njima, a svoje snage osamdesetih godina oprobavali su pesnicama, dok su se devedesetih već nadmetali kalašnjikovima. Dvehiljadite rešavali su bombama pod automobilima.

Joca Amsterdam i Služba bezbednosti

– Možda je sarađivao sa nekom službom, sa našom nije. On je za nas apsolutno nepoznata osoba. S obzirom na to da je Amsterdam bio epicentar za dilovanje droge, onda je on, verovatno, radio sa tim.

Služba i JSO

Da bi predupredila kriminalističke garde i mogla da ih kontroliše, Služba je morala da stvori ovu Legijinu jedinicu. Sve paravojne i parapolicijske snage su zapravo bile njen sastavni deo.

S obzirom na to da su to bili izuzetno obučeni ljudi za takve poslove, Spasić kaže da je „prava šteta što je takva jedinica otišla u potpuno pogrešnom pravcu“.

Milorad Ulemek Legija

Oko Legijine predaje Spasić je rekao da svako ko ispriča razlog i način te predaje, može samo da ispriča svoju verziju. Spasić smatra da je Legija sve vreme bio u Beogradu i posmatrao celu situaciju, a da je za to, zasigurno, neko iz sistema čak i znao.

Srpski kriminalci povezani sa Eskobarom

– Sa Pablom Eskobarom je bio povezan veliki broj naših kriminalaca. Neki su čak i putovali u Kolumbiju. Radojica Nihčević je često sarađivao sa Eskobarom, po nalogu Jovice Stanišića, ali ubrzo je likvidiran.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Kako nije bilo? Jovica Stanisic je bio njihov Boss. A njegov je bila CIA. Nema nazad.

  2. rajko says:

    lako je odgovarati na atraktivna pitanja koja mogu postati upustvo za buduce kriminalce. nisam siguran da je to bio posao db-a a na to upucuje i sama skracenica - drzavna bezbednost. pitanje je sta je ta sluzba radila u situacijama koje su se dirktno ticale sigurnosti nase zemlje a ne ovi svakodnevni poslovi policije. to bi nam veoma pomoglo da polako iz politickog zivota uklanjamo stetocine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *