ИНВЕСТИЦИОНИ ГИГАНТ „БЛЕКРОК“ ПРЕДВИЂА: Свет чека рецесија каква до сада није виђена

INVESTICIONI GIGANT „BLEKROK“ PREDVIĐA: Svet čeka recesija kakva do sada nije viđena

11 decembra 2022

Šta je funkcionisalo u prošlosti, sada neće, upozoravaju analitičari jednog od tri najveća svetska investiciona fonda.

Svetska recesija je pred vratima jer centralne banke agresivno povećavaju troškove pozajmljivanja kako bi ukrotile inflaciju – i ovog puta to će izazvati više turbulencija na tržištu nego ikada ranije, ocenjuju analitičari multinacionalne investicione kompanije „Blekrok“, jedne od tri najveće na svetu.Globalna ekonomija je već izašla iz četiri decenije ere stabilnog rasta i stabilne inflacije da bi ušla u period povećane nestabilnosti, a novi režim povećane nepredvidivosti postaće trajan, navode eksperti.

To znači da kreatori politike više neće moći da podržavaju tržišta svojim intervencijama onoliko koliko su činili tokom prošlih recesija, upozorio je tim stratega „Blekroka“ u izveštaju pod nazivom „Globalni izgledi za 2023“.

Evropa će dugi niz godina imati problem sa inflacijom

„Recesija je izvesna dok se centralne banke utrkuju u pokušaju da ukrote inflaciju. Biće potpuno drugačija od prethodnih recesija“, tvrde analitičari.

„Centralni bankari neće priskočiti u pomoć kada se rast uspori u ovom novom režimu, suprotno onome što su investitori očekivali.“

„Ono što je funkcionisalo u prošlosti, sada neće“, upozorili su stratezi. „Stara pravila nisu primenjiva u ovom režimu oštrijih kompromisa i veće makro volatilnosti. Ne vidimo povratak na uslove koji će podržati zajedničko tržište akcijama i obveznicama kakvo smo imali u prethodnoj deceniji.“

Banke sa Volstrita, od „Morgan Stenlija“ preko „Američke banke“ do „Dojče banke“ upozorile su da bi američke akcije mogle da padnu za više od 20 odsto u 2023. zbog ekonomskog pada i rizika od smanjene likvidnosti izazvanih povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Usporavanje stambenog tržišta, kašnjenja u korporativnim investicionim planovima, pad štednje potrošača i poverenja izvršnih direktora su rani znaci nadolazećeg ekonomskog pada, upozorava „Blekrok“.

(RT)

KOMENTARI7 komentara

 1. Pingback: INVESTICIONI GIGANT „BLEKROK“ PREDVIĐA: Svet čeka recesija kakva do sada nije viđena – Novinarstvo odgovorno za stvarnost

 2. milorad5 says:

  "centralni bankari" drugim rečima PRIVATNICI koji su ovo i napravili.Ideja centralne banke koja je DRŽAVNA ili NARODNA banka je upravo i stvorena da bi se šačici BANDITA onemogućilo bogaćenje na račun POSEDOVANJA EMISIJE NOVCA.Drugim rečima NEMA PRIVATNOG ŠTAMPANJA NOVCA I INVESTICIONOG KREDITIRANJA PRIVREDE TIM NOVCEM."MENJAČI NOVCA " U TAKVOJ OKOLINI MOGU SAMO DA DAJU NOVACV POD KAMATU POJEDINCIMA LIČNO POD STROGO OGRANIČENIM I PREDVIDJENIM USLOVIMA I NE MOGU DA PREUZIMAJU IMOVINU DUŽNIKA I MOGU DA IZDAJU ZAJMOVE SAMO DO VISINE DEPONOVANE LIČNE AKTIVE U TREZORU CENTRALNE BANKE:)DRUGIM REČIMA AKO PREKRŠE ZAKON ILI BANKROTIRAJU ONI LIČNO ODGOVORAJU LIČNOM IMOVINOM A ŠTEDNJOM GRADJANA I DRŽANJEM DEPOZITA GRADJANA NE MOGU DA SE BAVE,SEM AKO NE IZDAJU AKCIJE ŠTEDIŠAMA KAO ULAGAČIMA I KAO GARANT ŠTEDNOG ULOGA.ETO TO TAKO ĆE BITI.!.

 3. Dr.Hrvoje Razum - Mozak says:

  Zašto oni sebe nazivaju "svetom" ??? ONI idu u recesiju i ekonomski debakl a ne ceo svet. Nije svet samo anglosaksonski i germanski, to je samo maleni deo sveta.

 4. Dejan says:

  Backrockje suvlasnik u svim nzjvečim koorporacijama na svim područjima od brodogradnje, farmacije, transporta, nafte..... Iza te koorperacije stoje oni koji upravljaju svijetom, oni koji doslovno mrače sudbine miljardi ljudi!!!!! Da ljudi tako daleko je kapitalizam otišao i to nije nikakva teorija zavjere!

 5. persida says:

  Dok je serif "Crna stena", promene nam nema.

 6. Majstor Života says:

  blek rok- najveći "investicijski" jevrejski koncern na svijetu, koji ima svoje akcije u svakoj velikoj američkoj i zapadnoj firmi.. blek rok je financijski jači od svih država svijeta, osim SAD-a i Kine. raspolaže lovom kao 4 budžeta Njemačke šef je jevrej Leri Fink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *