ИПАК ЈЕ ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О ЛИБИЈИ: Путин у центру пажње! ЕВО ШТА ЈЕ ДОГОВОРЕНО

IPAK JE POSTIGNUT DOGOVOR O LIBIJI: Putin u centru pažnje! EVO ŠTA JE DOGOVORENO

20 januara 2020

Učesnici konferencije o Libiji dogovorili su plan rešavanja krize u Libiji, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel na kraju konferencije u Berlinu.Mirovni plan za Libiju predviđa:

1. Prekid vatre.

2. Formiranje posmatračke komisije „pet plus pet“ (po pet predstavnika iz obe strane u sukobu), u okviru koje će se raspravljati o svim pitanjima u vezi sa primirjem

3. Da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje.

4. Da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji.

5. Konflikt u Libiji se može rešiti samo političkim putem.

6. Reformu sektora bezbednosti — formiranje jedinstvene vojske i policije pod centralnom civilnom upravom. Demobilizacija i razoružanje paravojnih formacija i njihova integracija u legalne institucije Libije.

7. Ekonomske reforme, poštovanje ljudskih prava.

8. Sve etničke i političke grupe treba da imaju pristup prirodnim bogatstvima zemlje.

9. Nedopustivi su napadi na naftnu infrastrukturu u zemlju.

Za kršenje sporazuma predviđene su sankcije

Merkelova je saopštila da je konferencija dala važan doprinos rešavanju konflikta u Libiji. Ona je dodala da će usvojeni dokument biti poslat na odobrenje u SB UN i da će postati deo političkog procesa za rešavanje krize u Libiji.

Nešto ranije je libijska televizija „Ahrar“ javila da je predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Faiz Saradž odbio bilo kakav sastanak sa komandantom Libijske nacionalne armije Halifom Haftarom.

Saradž i Haftar su bili pozvani u Berlin na zahtev Rusije

„Lideri zaraćenih strana su bili pozvani na međunarodnu konferenciji u Berlinu na zahtev Rusije“, saopštio je vršilac dužnosti šefa diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

„Na naše insistiranje je bio proširen i krug učesnika, i to sa libijskim susedima“, dodao je on.

On je pozitivno ocenio rezultate konferencije, ali je priznao da i dalje postoje razlike u pristupima između strana u sukobu.

Rusija je od početka učestvovala u pripremi samita.

Podsetimo — međunarodnoj konferenciji, osim sukobljenih strana, koje su predstavljali komandant Libijske nacionalne armije general Halifa Haftar i predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž, učestvovali su i predsednik Rusije Vladimir Putin, turski lider Redžep Tajip Erdogan, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, američki državni sekretar Majk Pompeo i predstavnici nekoliko drugih država.

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    libijcim bi bil najpametnije da spale naftna polja:)Što pre to bolje za njih.

  2. E.Lirsch says:

    Ko'e zamlacivanje. "Samo mirnim putem"... Nesto mi ovo mloooogo pznato. Sarkozi razbucao Libiju a Makron die da uvodi mir i "demokartiju". Inace ovbo iole pametan covek ne cita.

  3. Milan says:

    Nemačka je medju onih 5 nestalnih članica SB UN do kraja ove godine, pretpostavljam da zato Putinu odgovara da Nemačka podrži ovaj predlog. Za predlog je i Francuska, a ona je stalna članica SB UN. Lideri EU shvataju da im je bolje da zaživi mirovni plan za Libiju, a zbog problema sa migrantima. Veto na predlog Mirovnog plana za Libiju mogu da stave V.B. i SAD. Merkelova zato što se usudila da bude mirotvorac može da zaradi terorističke napade po Nemačkoj. Živi bili pa videli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *