ИПАK ЈЕ ЗНАО ЗА СВЕ: Историчари открили да је „Хитлеров папа“ имао сазнања о Холокаусту

IPAK JE ZNAO ZA SVE: Istoričari otkrili da je „Hitlerov papa“ imao saznanja o Holokaustu

3 maja 2020

Nemački naučnici koji proučavaju novootvorene arhive Vatikana pronašli su dokaze da je papa Pije XII znao za masovna ubista Jevreja u Drugom svetskom ratu iz sopstvenih izvora, ali da ih je skrivao od vlade SAD.

Arhive su otvorene 2. marta, ali su ubrzo zatvorene zbog pandemije korona virusa.

Mnogi od 200 naučnika koji su tražili pristup arhivama odložili su svoja putovanja u Vatikan, ali je nemački tim predvođen istoričarem Hubertom Volfom s Univerziteta Minster započeo proučavanje i već došao do otkrića, prenosi izraelska štampa.Volf je izjavio za katolički nedeljenik „Kirche+Leben“ da je njegov tim našao dokumente koji su isključeni iz radova jezuita od jedanaest tomova o holokaustu još pre četiri decenije, očigledno da se zaštiti papa Pije i njegov imidž.

Neke jevrejske organizacije i istoričari govorili su da je Pije, poglavar Rimokatoličke crkve od 1939. do 1958. godine, ćutao za vreme Holokausta i da nije učinio dovoljno da spasi živote, podsećaju izraelski međi.

Oni koji ga brane u Vatikanu i van njega tvrdili su da je vodio tihu diplomatiju, te da je ohrabrivao manastire i verske institucije da kriju Jevreje.

U septembru 1942. jedan američki diplomata dao je Vatikanu tajni izveštaj koji je pripremila Jevrejska agencija, a koji dokumentuje masovna ubistva oko 100.000 Jevreja iz Varšavskog geta.

Navedeno je i da je oko 50.000 Jevreja ubijeno u Lavovu u Ukrajini pod okupacijom Nemačke.

SAD su pitale da li Vatikan može da potvrdi izveštaj iz sopstvenih izvora, ali su dobile negativan odgovor.

Međutim, u nedelji kada su arhive otvorene, Volf, stručnjak koji se bavi odnosima pape Pija XII i nacista i njegov tim su pronašli belešku koja potvrđuje da je papa pročitao američki izveštaj, kao i dva dokaza da je Vatikan potvrdio izveštaje o ubistvima.

U jednom pismu ukrajinskog katoličkog nadbiskupa Lavova, Andreja Šeptitskog poslatom mesec dana pre američke molbe, piše o masakru 200.000 Jevreja u Ukrajini pod „đavolskom“ nemačkom okupacijom.

U drugom slučaju jedan italijanski biznismen je ispričao monsinjoru Đovaniju Batisti Montiniju, budućem papi Pavlu VI, o „neverovatnom kasapljenju“ Jevreja koje je video tokom posete Varšavi.

Montini je o tome izvestio državnog sekretara Vatikana kardinala Luiđija Maljoneja, navodi se u izveštaju.

Ta dva izveštaja detaljno su navedana u dokumentu Anđela Delakve iz državnog sekretarijata koji je kasnije postao kardinal, rekao je istoričar Volf hamburškom dnevniku „Die Zeit“.

Delakva je u pismu upozorio da ne bi trebalo verovati u jevrejski izveštaj jer Jevreji „lako preteruju“, a istočnjaci, aludirajući na nadbiskupa Šeptitskog „zaista nisu primer poštenja“.

– To je ključni dokument koji je skrivan od nas jer je jasno antisemitski i pokazuje da papa Pije XII nije govorio protiv holokausta – rekao je Volf dodavši, da su uz to ranije objavljeni tomovi izmešani hronološki tako da je teško razumeti kontekst preduzetih akcija.

Istraživači su našli i tri fotografije koje prikazuju mršave zatočenike i leševe bačene u masovnu grobnicu.

Jedan Jevrejin ih je dao papskom nunciju u neutralnoj Švajcarskoj da ih pošalje u Vatikan koji je potvrdio da ih je primio dve nedelje kasnije.

Jevrejske organizacje i istoričari godinama su tvrdili da Vatikan ne može da proglasi papu Pija XII za sveca dok se arhive u potpunosti ne otvore.

Takođe su tražili da se to odloži dok ne premine generacija preživelih u holokaustu.

Papa Benedikt je 2009. godine potvrdio da je Pije živeo životom u skladu sa herojskom hrišćanskom vrlinom i preostalo je da se samo potvrdi da se desilo čudo.

Papa Franja je 2014. godine rekao da to nije utvrđeno što sugeriše da je proces proglašenja za sveca zaustavljen, bar za sada.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

    Crkva je oduvijek sve znala i sutila a time i odobravala!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *