ИПАК СЕ ДЕСИЛО! Ердоган окренуо леђа Путину, УДАРИО ДИРЕКТНО НА РУСИЈУ

IPAK SE DESILO! Erdogan okrenuo leđa Putinu, UDARIO DIREKTNO NA RUSIJU

19 decembra 2019

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan udario je na interese ruskog predsednika Vladimira Putina u Libiji. Erdogan je u tu afričku zemlju poslao svoju vojsku kako bi pomogla međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju u borbi protiv Putinovog čoveka – feldmaršala Kalife Haftara, šefa nepriznate vlade na istoku zemlje i komandanta Libijske nacionalne armije (LNA).Sledi odlučujuća bitka

Prema navodima saudijske televizije Al Arabija, Turska je u Tripoli poslala specijalne snage, savetnike i vojnu tehniku.

– Erdogan je to uradio nakon što su Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju i njen premijer Fajez el Saraj to zatražili – navodi Al Arabija.

Ta televizija dodaje da Erdoganove snage imaju za cilj da unište Haftara, koji je sa svojom LNA još u aprilu započeo ofanzivu protiv međunarodno priznate vlade, a u četvrtak je najavio odlučujuću bitku za Tripoli.

– Turski predsednik je zato u nedelju primio Saraja u palati Dolmabahče u Istanbulu. Tada je Saraj od Erdogana zatražio pomoć na osnovu sporazuma o vojnobezbednosnoj saradnji koji su dva lidera, uprkos protivljenju Arapske lige, potpisala 27. novembra – objavila je Al Arabija.

Analitičari, međutim, ocenjuju da taj Erdoganov potez nije mnogo mudar i da će se time silno zameriti Putinu. Haftar, naime, ima odlične kontakte sa Rusijom, koja mu je pomogla u borbi protiv terorista ISIS na istoku Libije. Prema navodima pojedinih medija, Haftarovi ranjeni vojnici leče se u Rusiji, a ruska vlada pomogla mu je i da napravi dve vojne baze na istoku Libije. Kako pojedinci ocenjuju, Putin u Haftaru vidi jedinog kandidata koji bi u postgadafijevoj eri mogao da donese mir Libiji.

– S obzirom na Erdoganovu odlučnost da zaštiti vladu u Tripoliju, Libija bi mogla da postane centar tursko-ruskog sukoba. Erdoganova vojska u Libiji ugrožava ruske interese, što Putin neće dozvoliti. Sumnjam da će se ruska i turska vojska direktno sukobiti, ali Putin ima keca u rukavu. On uvek može da potegne pitanje raketnog sistema S-400, koji je Ankara kupila od Rusije – kaže politički analitičar Kerim Has.

Sve zbog gasa

On dodaje da Erdogan sve to radi kako bi se dokopao novog nalazišta gasa u Mediteranu.

– Zbog toga je sa vladom u Tripoliju potpisao memorandum o razumevanju, kojim se definiše pomorska granica između Turske i Libije. Prema tom sporazumu, Turska će imati pravo da crpi gas iz novog nalazišta, nedavno otkrivenog u Sredozemnom moru. Budući da je Tripoli to nalazište prepustio Erdoganu, on je obećao da će zauzvrat pružiti vojnu pomoć – ističe Has.

Inače, Libija je od oktobra 2011, kad su pobunjenici, uz podršku SAD i NATO, brutalno ubili dugogodišnjeg lidera Muamera el Gadafija, zapala u haos. Ta zemlja bogata naftom već osam godina je u građanskom ratu. Posledica toga bilo je formiranje dve vlade – međunarodno priznate u Tripoliju, koju sada vodi Saraj, i one nepriznate sa sedištem u istočnom gradu Tobruku, na čijem je čelu Haftar.Hoće da vrati milion izbeglica u Siriju

Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da bi milion sirijskih izbeglica, na dobrovoljnoj bazi, trebalo da se preseli u „zonu mira“ na severu njihove zemlje, i to u „veoma kratkom vremenskom periodu“.

– Moramo da pronađemo formulu da omogućimo izbeglicama koje su putovale u Tursku da budu preseljene u svoju domovinu – rekao je Erdogan.

U Turskoj se trenutno nalazi 3,7 miliona sirijskih izbeglica, a Erdogan smatra da bi u „zoni mira“ mogli da se izgrade stambeni objekti i škole.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Teško je Turskoj biti nezavisan i zastupati vlastite interese protiv USA,Rusije,Izraela,itd.!Erdogan misli da je Turska opet velika sila,ali nije!Erdogan se zaigrao!

 2. Eto meni crne ptice, zlosutnice says:

  Izgledno da, ali će uskoro Erdi da dobije orden od Putina, seveda.

  • Predrag says:

   a srpska vojska služi u nato kolonijama.

 3. M says:

  Ako Erdogan dobije orden(suglasnost) od Putina,to će mu biti najpametniji potez!Jer ako stane na put Rusiji,Kini i njihovim saveznicima,nestat će i Erdogan i Turska,kad stvar krene,a krenut će vjerovatno!?!

 4. Istina says:

  Turska će na kraju zaratiti sa Rusijom i tako izazvati veliki rat koji opisuje Biblija. Kako je napisano tako će se desiti. Erdi je gotov nemože da sedi na dve stolice, Vučko je za Erdija profesor, bar što se tiče sedenja na dve stolice...

 5. persida says:

  Ovo je tuga sta sizofreni Turcin radi sa Putinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *