ИПАК СЕ ПРЕДАЛИ: Ципрасова екипа одустаје од предизборних обећања…

IPAK SE PREDALI: Ciprasova ekipa odustaje od predizbornih obećanja…

24 februara 2015

gov_630_355 56Grčka je dostavila listu reformi koje treba da preduzme da bi dobila četvoromesečno produženje programa finansijske pomoći, koji ističe 28. februara.

„Lista reformi grčke vlade stigla na vreme“, objavio je na svom tviter nalogu portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

„Iz ugla Komisije, ova lista je dovoljno razumljiva da bi mogla biti početna tačka za uspešan zaključak programa“, rekao je za Rojters izvor blizak Komisiji.

„Ohrabreni smo rešenošću Grčke da se izbori sa utajom poreza i korupcijom“, dodao je izvor.

Dajselblum: Grčka ozbiljna u pogledu reformi

Nova grčka vlada posvećena je reformama, ali je lista predloga koju je Atina dostavila Briselu tek prva faza u pregovorima između dve strane, izjavio je danas šef evrogrupe Jerun Dajselblum, koji je potvrdio da će ministri finansija evrozon danas od 14 sati na telefonskoj sednici razmotriti predlog Atine.

„Mislim da su oni (Grci) veoma ozbiljni. Neće biti lako i ovo je tek prvi korak“, naveo je holandski ministar finansija, a prenela agencija frans pres.

Dajselblum je dodao da su, pre nego što je Grčka dostavila listu, tokom vikenda vođeni konstruktivni razgovori između grčkih vlasti i predstavnika Evropske komisije i drugih institucija.

„Nadam se da će današni razvoj događaja doprineti jačanju poverenja između svih strana i pomoći grčkoj privredi u oporavku. Od ključnog je značaja da se stabiluzuje situacija u Grčkoj, što bi nam omogućilo da radimo na budućoj saradnji i premostimo ovaj period“, rekao je Dajselblum.

Portparol grčke vlade Gavril Sakelaridis izjavio je da je lista reformi zasnovana na obećanju koje je vladajuća partija Siriza dala pre dolaska na vlast da će se izboriti sa humanitarnom krizom u Grčkoj.

Reforme se odnose na ograničavanje utaje poreza, krijumčarenja i prevelike birokratije, uz smanjenje siromaštva koje je uvećano tokom šestogodišnje recesije.

„Napredujemo u ispunjenju predizbornih obećanja, ovo nije sprint već trka na duge staze“, rekao je Sakelaridis.

Zvaničnik Sirize u Briselu rekao je za agenciju AP da će ključni prioritet u okviru reformi biti izmirenje zakasnelih dugovanja i zaštita od prinudne naplate potraživanja obezbeđenih hipotekom u slučajevima u kojima se radi o jedinom domu.

Zvaničnik dodaje da je mere ukljčuju i besplatnu električnu energiju za 300.000 najsiromašnijih porodica i besplatnu zdravstvenu zaštitu, hranu i javni prevoz za penzionere sa najnižim primanjima.

Prema nacrtu mera, ispisanih na šest strana, u koje je Rojters imao uvid, Grčka je obećala da neće zaustavljati privatizacije koje su u toku, kao i da neće ponovo nacionalizovati prethodno privatizovanu imovinu, kao i da će osigurati da državna potrošnja na rešavanje humanitarne krize ne utiče negativno na budžet.

Minimalne plate neće biti uvećane odmah, kako je najavljivao premijer Grčke Aleksis Cipras, već postepeno i uz dogovor sa kreditorima.

Grčka će takođe reformisati sistem plata u javnom sektoru, tako što one neće više biti smanjivane, ali neće ni rasti, dok će penzioni fondovi biti konsolidovani, a podsticaji za prevremeno penzionisanje ukinuti.

Akcije na atinskoj berzi su jutros po objavljivanju vesti porasle 6,4 odsto.

KOMENTARI4 komentara

 1. miloš says:

  Svugdje ista priča..., obećanja, luda radovanja ! Trebala bi svaka vlada, koja ne poštuje svoja obećanja, da vrati narodu mandat !

 2. Vujadin says:

  Samo slepac nije mogao vidjeti Soroševe i MMF igrače u predizbornoj kampanji, cilj je ispunjen, izabrani su, "zavuće ga" Grčkoj i više nego su se nadali.

 3. Svevlad Nemanjić says:

  CIA snajka....CIA !!!

 4. gox says:

  Sorosovi manipulatori Grckim gradjanima za vid osiromasenja i teranja Grckog naroda da proda sve moguce bitne risorse britanskim hedge fondovima, fuuuuuuuuuuuuj kakva je to banda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *