ИРАЧКЕ ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ СУ ПОКРАДЕНЕ – Сада је откривено и ко их је украо

IRAČKE DEVIZNE REZERVE SU POKRADENE – Sada je otkriveno i ko ih je ukrao

4 januara 2018

KADA su američki vojnici prvi put ušli u Bagdad početkom aprila 2003. godine, pljačkaši su već bili upali u iračku Centralnu banku. Tamo su mogli da pronađu većinu nacionalnih valutnih rezervi, ali nisu uspeli da provale u najveće trezore i sefove gdje se skrivala većina novca.

Međutim, nešto ranije je već izvedena jedna od najvećih pljački banaka u istoriji. Oko milijardu dolara je pod okriljem noći izvučeno iz bankarskih trezora.

Naime, u rano jutro 18. marta iste godine su tri velika kamiona prišla banci. Jedan čovek pokazao je komad papira s potpisom i pljačka je mogla da počne. Nekoliko sati je trebalo da se prebaci 900 miliona dolara i 100 miliona evra, sve uredno zapakovano u metalnim kutijama.

Čovek s papirom bio je Kusaj Husein, a na papiru je bio jasan potpis Sadama Huseina, njegovog oca. Na njemu je samo pisalo da je

Kada je u palati drugog Sadamovog sina, Udaja Huseina, pronađeno 650 miliona dolara gotovine, Amerikanci su poverovali da su pronašli većinu tog novca. Kasnije se ispostavilo da je reč o privatnoj Udajevoj zalihi gotovine.
Novac nije nestao bez traga, a uskoro je otkriveno nekoliko stotina miliona dolara u jednoj od Sadamovih palata.

Amerikanci su taj poslali novac u Kuvajt gde ga je trebalo prebrojati kako bi se utvrdilo koliko ga tačno ima i tu priča dobija pomalo očekivani zaplet.

Zvanični Vašington je tražio povratak novca u Centralnu banku Iraka, odakle je i oduzet, ali su američke vlasti u Iraku odlučile da zaplene novac i podele ga prema vlastitom nahođenju. Naravno, ljudi nisu sveci i Sadamov novac se počeo pojavljivati širom sveta.

Stotine hiljada dolara pojavile su se na računima majora Ričarda Fulera koji je bio zadužen za brojanje američkih dolara u Faludži.

Kapetan Majkl Enguen “izgubio” je oko 700.000 dolara, a vlasti su posumnjale kada je gotovinom platio BMW i Hamer nakon povratka kući u Oregon.

Ukupno je više od 30 američkih vojnih lica osuđeno zbog krađe, a niko ne zna koliko je još novca ukradenog iz Centralne banke Iraka završilo u nečijim džepovima.

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Super prica za budale i naivne. Racite Vi nama koliko je love otislo u Izrael i dzepove jevrejskih bankara.

 2. Ivan Grozni says:

  Osudjeno je 30 vojnika.. Kod nas je ukradeo u startu pet milijardi i niko ne zna ni gde su. Po pisanju hrvatskog novinara Margitica neko je ilegalno uzeo pare i prebacio na svoj racun Ko???? I nikoga ne osudise.

 3. Velika Metla says:

  Sada otkrili?????!!! Hahahahahahahahahaha...................,pa ovo nije ni za deeebilanu! Koja još to buuudala ima pa da ne zna da je čemerikanac jedini pljačkaš na ovome svetu?

 4. kobra says:

  Tako su i nase izdajice razdelile sve svojim mentorima i sebi 2000god., a sad narod ceprka po kontejneru za koji kolacic od nove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *