ИРАЧКИ ПАРЛАМЕНТ ДОНЕО ОДЛУКУ: Америчка војска да напусти Ирак!

IRAČKI PARLAMENT DONEO ODLUKU: Američka vojska da napusti Irak!

5 januara 2020

Irački Parlament izglasao je da se sve strane vojske, uključujući i američku armiju, povuku sa teritorije Iraka, preneli su mediji.

Ta odluka podrazumeva i suspenziju sporazuma o saradnji sa Međunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma, koju predvode SAD.Kako je prethodno objasnio vršilac dužnosti iračkog premijera Adel Abdel Mahdi, obraćajući se pred Skupštinom, obustava prisustva stranih snaga na teritoriji zemlje je jedino dobro rešenje, uprkos unutrašnjim i spoljašnjim problemima.

„To će doprineti reformatiranju odnosa sa SAD i drugim zemljama na osnovu poštovanja suvereniteta i nemešanja u unutrašnja pitanja“, naglasio je.

U osvrtu na ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, Mahdi je rekao da je iračka vlast zaista bila obaveštena da će se napad dogoditi, ali samo nekoliko minuta pre nego što je raketa pogodila automobil u kom se general nalazio.

Sa tim u vezi oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Iraka, koje je saopštilo da će podneti žalbu Savetu bezbednosti UN zbog ubistva Sulejmanija.

Prethodno je spoljnopolitički resor Iraka uručio protestnu notu američkom ambasadoru u toj zemlji, u kojoj se oštro osuđuje operacija protiv Sulejmanija.

„Korišćenje iračke teritorije za napad na treće zemlje je nedopustivo“, navodi se u noti.

KOMENTARI9 komentara

 1. Zoran says:

  "Irački Parlament izglasao je da se sve strane vojske, uključujući i američku armiju, povuku sa teritorije Iraka, preneli su mediji."___________Sad Iracani saznali da imaju i Irance na svojoj teritoriji. Hahahahaha.

  • Mile says:

   Ovo povlačenje se odnosi i na sve NATO soldateske, od njih 29, a koje su prisutne u Iraku u koaliciji sa SAD.

   • Slobodanka says:

    Nije dovoljno da samo Parlament Iraka donese takvu odluku. Iza nje treba da stane i vlada Iraka, a vlada Iraka dosad je bila pod kontrolom SAD-a.

 2. Zoran says:

  "„Korišćenje iračke teritorije za napad na treće zemlje je nedopustivo“, navodi se u noti."__________Niti ti Iranci napali Amere iz Iraka, niti ti Ameri napali Irance iz Iraka. Nego se sve desavalo U Iraku.:)

  • Slobodanka says:

   Ali tvoji mili Ameri iz Iraka na više mesta napadaju treću zemlju Siriju, a da ih iz Damaska niko nije pozvao da budu prisutni u Siriji, niti za to imaju mandat UN. Iz dve iračke pokrajine severnije iz pokrajine Niniva i južnije iz pokrajine Anbar amerikanci kao marsovci upadaju u Siriju. Na severu Iraka ulaze u najistočniji deo severne Sirije i tamo drže svojih još 6 baza. Zatim odatle se spuštaju na jug do sirijskih izvora nafte do onog najvećeg Omar polje i ujedno do ostalih mnogobrojnih sirijskih naftnih polja koja su tu blizu. Zatim već mesecima povremeno gadjaju jugoistočnu oblast Sirije koja je od kraja 2017 godine pod kontrolom SAA a u blizini graničnog prelaza Al Bukamal - Al Kaim (Irak). Neposredno pre poslednjih protesta pred američkom ambasadom u Bagdadu Amerikanci su gadjali IRAČKE snage PMU na TERITORIJI iRAKA i ubili su 17 iračkih vojnika. Već 17 godina Irak je u ratu. Ama sjašite sa Iraka, vodite svoju bandu nazad kući u Ameriku pa se kod svoje kuće igrajte rata do mile volje.

  • Slobodanka says:

   Ovo je na prvom mestu ispravna odluka u interesu Iraka. Ujedno dobra je, tojest ispravna je i za susednu Siriju. Kad američke trupe odu iz Iraka, od tada moćni Amerikanci više neće moći da sisaju sirijsku naftu. Šta znači za Iran? Za Iran je takođe koristan odlazak Amerikanaca iz Iraka, jer bar sa te zapadne strane Iraka neće više biti tvoraca haosa.

 3. Miraš says:

  Godinu dana unazad, ili još duže, Irak je nagoveštavao Odluku parlamenta o odlasku Američkih snaga i koalicije iz Iraka. Povezivali su to sa završetkom rata protiv DAEŠ-a (ISIS-a), a s druge strane Tramp je takodje nagoveštavao odlazak američkih trupa čim borba protiv ISIS-a bude završena. Ovu odluku Parlamenta Iraka sad je ubrzalo surovo ubistvo iranskog gnerala na teritoriji Iraka. Rok za izvodjenje svih američkih snaga biće godinu dana, a posle toga američka vojska i njihovi generali u Iraku postaće legitimna meta. ...

 4. Slobodanka says:

  U celini na Bliskom istoku, a posle ubistva Sulejmanija, svaki vojnik SAD može postati vrlo tražena meta. Američki vojnici prisutni su u Iraku, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Bahreinu, Jordanu, Omanu, UAE, Avganistanu, Turskoj, a ukupno im trenutno ima oko 100.000 mada se ta cifra brzo menja. Trampova poslednja odluka sem što je bila surova i nezakonita, nije bila ni mudra. Posle ovoga pa do novih američkih izbora pogodjenih američkih meta će itekako biti, a kakvi će onda biti rezultati izbora po Trampa. Ako ga je neko od bliskih saradnika nagovorio da likvidira generala Sulejmanija, taj mi je učinio mu medvedju uslugu, a najverovatnije sa ciljem da Tramp ne pobedi na sledećim izborima. Da u SAD bore se za vlast preko laži, podvala i leševa, to je bar odavno poznato.

  • Slobodanka says:

   Ako ga (njega - Trampa) je neko od bliskih saradnika nagovorio da likvidira generala Sulejmanija, taj mu je učinio medvedju uslugu, a najverovatnije sa ciljem da Tramp ne pobedi na sledećim izborima....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *