Ирак купује С-400, СТВАРА СЕ УЖАРЕНА АТМОСФЕРА

Irak kupuje S-400, STVARA SE UŽARENA ATMOSFERA

15 januara 2020

Irak je postao pravo bojno polje dve zaraćene strane — Irana i SAD, pa je zato veoma zainteresovan za kupovinu ruskih sistema S-400. Upravo su događaji povezani sa ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku pokazali da je Bagdadu potrebno da ojača protivvazdušnu odbranu.

O nameri iračke Vlade da kupi sisteme protivvazdušne odbrane S-400 od Rusije govori se još od maja prošle godine, kada je ambasador te zemlje u Moskvi rekao da je Bagdad odlučio da kupi te sisteme, ali da još ne postoji mapa puta za dogovor.S-400 je najbolji sistem na svetu

„Irak je faktički postao bojno polje između SAD i Irana. Prvo su SAD izvršile napad na bazu šiitskih paravojnih formacija, a potom je Iran napao američke vojne baze, iako je prethodno upozorio na to. Jasno je da u ovoj situaciji zemlja želi da ojača svoju protivvazdušnu odbranu, a sistemi S-400 smatraju se najboljim na svetu. Štaviše, Irak već kupuje savremeno oružje od Rusije, kao što su, na primer, borbeni helikopteri Mi-28 i tenkovi T-90“, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Jurij Zverev.

Američki mediji navode da je Irak počeo da razmatra kupovinu sistema S-400 od Rusije zbog straha da će izgubiti političku i vojnu podršku SAD. Irački zvaničnici su izjavili da bi trebali da nabave S-400, posebno nakon brojnih razočaranja u Ameriku, koja im nije dala „pravo oružje“. Kako su saopštili, ugovor još nije potpisan, ali Bagdad je u pregovorima sa Moskvom.

Amerikanci će učiniti sve da spreče kupovinu

Ocenjuje se da su za potrebe Iraka sasvim dovoljni i ruski sistemi prethodne generacije — S-300, kakve ima i Iran. Bagdad već vodi pregovore sa Moskvom oko nabavke tih sistema i očekuje da će to izazvati otpor u Vašingtonu, a ruski eksperti ne isključuju mogućnost da SAD mogu Iraku uvesti sankcije zbog kupovine ruskog oružja.

„Sudeći po situaciji sa Turskom, kupovina S-400 će uticati na odnose Iraka sa SAD. Amerikanci su pokušali na sve moguće načine da ometaju tu kupovinu, a to ide i do ekonomskih sankcija Turskoj zbog kupovine ruskog oružja“, podsetio je Zverev.

Postavlja se i pitanje kako će i preko kojih računa Irak platiti rusko oružje ako Amerikanci njihove račune zamrznu i kako će Bagdad, u tom slučaju, tehnički obezbediti prebacivanje S-400 iz Rusije.

„Na to pitanje odgovor može dati samo iračka Vlada. Ono što mogu da kažem jeste da Amerikanci vrlo čvrsto drže iračku Vladu u svojim raljama, odnosno, oni kontrolišu tu Vladu. Ipak, Irak može zaobići SAD kako bi od nas kupio S-300 ili S-400. Isporuka? Mi smo velika država i nikada nismo obraćali pažnju na sankcije ili bilo šta slično, pa se samim tim isporuka može izvršiti na razne načine — i vazdušnim i morskim putem, kako god želite. To jest, mislim da tu nema problema“, kaže ekspert Udruženja vojnih politikologa Oleg Glazunov.

Međutim, ukazuje Glazunov, postoji bojazan da bi iračka Vlada mogla da poklekne pod pritiskom Vašingtona.

„Jedino čega se bojim je da SAD imaju ogroman uticaj na iračku Vladu i da mogu da izvrše veoma jak pritisak“, kaže sagovornik Sputnjika.

„Zbog toga ne bih rizikovao i govorio o tome da će ugovor biti realizovan. Bojim se da će biti dosta problema oko ovog dogovora i za Rusiju i još više za iračku Vladu. Prema tome, šanse da se ovaj kupoprodajni dogovor ostvari su 50:50. Mislim da Amerikanci neće dozvoliti da Vlada koja je pod njihovom kontrolom, zaobiđe SAD u sporazumu sa Rusijom. To bi nanelo veliki udarac imidžu SAD na Bliskom Istoku“, zaključuje Glazunov.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    AMERIKA JE SILA DOBRA NA BLISKOM ISTOKU! TRAMPOVA BRUTALNA PORUKA IRAKU: Sa vama ne pregovaramo o povlačenju vojske, može samo o tome gde ćemo ih još razmestiti! Stejt department SAD povodom zahteva Bagdada da Vašington pošalje delegaciju za pregovore o povlačenju: SAD ne nameravaju da razgovaraju sa Irakom o povlačenju svoje vojske iz te zemlje. U ovom trenutku bilo koja delegacija koja bude poslata u Irak baviće se razgovorom o tome kako da se obnovi strateško partnerstvo - ne razgovorom o povlačenju vojske, nego o tome kako da se ispravno i adekvatno naše snage razmeste na Bliskom istoku - navedeno je u saopštenju. Dodaje se da je potrebno da američke i iračke vlasti ipak pregovaraju, ne samo o bezbednosti, nego i o finansijskom, ekonomskom i diplomatskom partnerstvu. U saopštenju Stejt departmenta je, takođe, navedeno da je "Amerika sila dobra na Bliskom istoku".

  2. Slobodanka says:

    "SILA DOBRA" niti će napustiti Irak, niti će dozvoliti da Irak nabavi S-400. Mada, posle turske nabavke S-400 baš bi bio pun pogodak da i Irak nabavi S-400. Ima li neki deo Iraka da u njemu nema američke vojske? Američka kontramera pričama da Irak će kupiti S-300 ili S-400 biće nastojanje da pošalju dodatne vojne snage u Irak i da dobro rašire američke vojne snage po celom Iraku. ... Ali irački verski vođa Sajed Moktad Al-Sadr pozvao je Iračane preko Tvitera u utorak da milion ljudi da se okupe i marširaju protiv američkog vojnog prisustva u Iraku. Nedelju dana pre ovog poziva na masovni protest irački parlament je izglasao da sve strane vojne snage napuste Irak. Zahuktava se. Kako će Pentagon da pošalje svoje vojne snage u sredinu gde su one omražene i to baš sada kad u Iraku sve ključa protiv postojeće američke vojske, a kamoli dodatne?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *