Irak na ivici novog krvavog rata

Irak na ivici novog krvavog rata

3 januara 2014

Iraq War Basra familiesIrak je u četvrtak dospeo na ivicu novog rata, ovog puta građanskog, pošto su vlasti u Bagdadu pokrenule operaciju vazdušnih udara protiv sunitskih ustanika u Faludži i Ramadi, koje pobunjenici u najvećem delu i kontrolišu.

Napadi avijacije usledili su posle serije žestokih okršaja vladinih snaga u ustanika, koje mahom čine borci lojalni pokretu nazvanom Islamska država Iraka i Levanta, odnosno lokalnom ogranku Al Kaide.

Vladine snage više nemaju nikakvu kontrolu nad Faludžom koju kontrolišu Al Kaida i lokalna plemena, a na prilazima gradu uspostavljeni su kontrolni punktovi.

Slična situacija je i u Ramadi.

Borci Al Kaide napali su, pre oko 24 časa, policijsku stanicu u Faludži i naredili policajcima da „nestanu“. Tom prilikom oslobođeno jue više od stotinu zatvorenika, a opljačkano je kompletno naoružanje i oprema iz te stanice.Ostale policijske stanice u Faludži su, jednostavno, zapaljene.

Premijer Nuri el Maliki je u sredu poslao pojačanja lokalnim snagama bezbednosti, ali se, istovremeno, raspao parlament pošto su 44 poslanika podnela ostavke.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *