ИРАК: „Русија спасила Блиски исток“

IRAK: „Rusija spasila Bliski istok“

21 jula 2017

Gubici oružanih snaga i iračke policije prilikom zauzimanja Mosula su ogromni, oko 20.000 mrtvih i ranjenih, rekao je potpredsednik Iraka Nuri Maliki.

„Vojni gubici su ogromni, iskreno govoreći, ima oko dvadeset hiljada poginulih i ranjenih vojnika i policajaca“, rekao je Maliki za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, „oružane snage nisu želele da grad unište više nego što je bilo neminovno u ratu“. „Svi su polazili od činjenice da bitka može da se oduži. Na kraju je trajala devet meseci“, objasnio je Maliki.

„Mogli smo da opkolimo grad, ali je problem bio u tome što bi njegovi stanovnici umrli od gladi“, dodao je Maliki.

On je dodao i da bi, da nije bilo stava Rusije o sirijskom problemu, region bio potpuno uništen.

„Bez pristupa Rusije sirijskom pitanju, koji se razlikovao od pristupa SAD, pao bi režim u Siriji, a zahvaljujući tome bi se intenzivirali teroristički napadi. Promenila bi se karta regiona što bi, na kraju, dovelo do pada Bagdada“, rekao je Maliki.

On je istakao da ne misli da je pobeda nad DAEŠ-om u Mosulu uspeh SAD.

„Jeste, oni su nas podržali avijacijom, ali najveća zasluga pripada iračkim vojnicima, dobrovoljačkim odredima i avijaciji Iraka“, dodao je zamenik premijera.

Kampanja za oslobođenje Mosula od terorista DAEŠ-a počela je u oktobru prošle godine. U operaciji su učestvovali u specijalci vojske, federalna policija, snage za brzo reagovanje i iračka vojska. Vazdušnu podršku iračkim snagama pružala je avijacija međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sputnik.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *