ИРАК: „Русија спасила Блиски исток“

ИРАК: „Русија спасила Блиски исток“

21 јула 2017

Губици оружаних снага и ирачке полиције приликом заузимања Мосула су огромни, око 20.000 мртвих и рањених, рекао је потпредседник Ирака Нури Малики.

„Војни губици су огромни, искрено говорећи, има око двадесет хиљада погинулих и рањених војника и полицајаца“, рекао је Малики за Спутњик.

Према његовим речима, „оружане снаге нису желеле да град униште више него што је било неминовно у рату“. „Сви су полазили од чињенице да битка може да се одужи. На крају је трајала девет месеци“, објаснио је Малики.

„Могли смо да опколимо град, али је проблем био у томе што би његови становници умрли од глади“, додао је Малики.

Он је додао и да би, да није било става Русије о сиријском проблему, регион био потпуно уништен.

„Без приступа Русије сиријском питању, који се разликовао од приступа САД, пао би режим у Сирији, а захваљујући томе би се интензивирали терористички напади. Променила би се карта региона што би, на крају, довело до пада Багдада“, рекао је Малики.

Он је истакао да не мисли да је победа над ДАЕШ-ом у Мосулу успех САД.

„Јесте, они су нас подржали авијацијом, али највећа заслуга припада ирачким војницима, добровољачким одредима и авијацији Ирака“, додао је заменик премијера.

Кампања за ослобођење Мосула од терориста ДАЕШ-а почела је у октобру прошле године. У операцији су учествовали у специјалци војске, федерална полиција, снаге за брзо реаговање и ирачка војска. Ваздушну подршку ирачким снагама пружала је авијација међународне коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама.

Спутник.рс

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u