ИРАН ће погубити шпијуна ЦИА који је умешан у смрт генерала Сулејманија

IRAN će pogubiti špijuna CIA koji je umešan u smrt generala Sulejmanija

9 juna 2020

Portparol iranskog pravosuđa Golamhusein Esmajli objavio je da će državljanin Irana, koji je navodno pružio Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) informacije o lokaciji pokojnog iranskog generala – biti pogubljen.

„Mahmud Musavi Majd, jedan od špijuna CIA i Mosada – osuđen je na smrt. Našim neprijateljima dao je lokaciju Kasema Sulejmanija“, rekao je Esmajli na televizijskoj konferenciji za novinare.Izjava dolazi nakon što je magazin „Njuzvik“ citirao nekoliko neimenovanih izvora krajem marta, u kojima stoji kako je samo nekoliko ljudi znalo za plan ubistva Sulejmanija američkim bespilotnim letelicama „MK-9 riper“.

Komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani ubijen je 3. januara u napadu američkih letelica, kada je automobilom krenuo sa aerodroma ka centru Bagdada.

Prema izvorima, ubistvo Sulejmanija izvršeno je u tajnosti. Čak ni špijunski sateliti američke vojske, takozvana „nacionalna tehnička sredstva“, nisu znali položaje bespilotnih letelica.

Jedan od izvora tvrdio je da „MKu-9 riper“, koji je izvršio napad, nije imao Dži-Pi-Es trag kad je krenuo prema međunarodnom aerodromu u Bagdadu, niti je bilo naznaka njegovog leta do radarskih sistema koji imaju zadatak da identifikuju prijateljske letelice“. Ova vrsta letelice je inače omiljeno oružje SAD za ovu vrstu napada.

Nije prvi put da se bespilotna letelica koristi za eliminisanje američkih neprijatelja.

Prvi predsednik SAD koji je odobrio upotrebu bespilotne letelice za ovakve misije bio je Bil Klinton, za napad na Bin Ladena.

Ubistvo Sulejmanija

Atentat na Sulejmanija doveo je do velike eskalacije tenzija između Teherana i Vašingtona, a Iran je zvanično reagovao pokretanjem vazdušnih napada na dve iračke vojne baze u kojima su američke trupe.

Napadi nisu imali smrtne ishode ili ozbiljne povrede, ali Pentagon je od tada objavio da je najmanje 109 američkih pripadnika države dobilo dijagnozu traumatične povrede.

Američko-iranske tenzije postoje od kada je Tramp najavio jednostrano povlačenje Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zorana says:

    Cuveni general koji je slao mudzahedine da u Bosni ubijaju Srbe i odsecaju im glave...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *