Iran će Rusiji davati 500.000 barela nafte dnevno u zamenu za opremu i proizvode

Iran će Rusiji davati 500.000 barela nafte dnevno u zamenu za opremu i proizvode

10 januara 2014

Agencija Rojters objavila je – pozivajući se na svoje izvore – da Rusija i Iran upravo pregovaraju o velikom planu razmene nafte za proizvode što bi znatno povećalo iranski izvoz najvažnijeg energenta.

Britanska agencija je takođe navela da bi ovaj dogovor bio „udaranje kontre“ zapadnim sankcijama, da u međuvremenu nije došlo do diplomatskog napretka u pregovorima između Teherana i vodećih svetskih sila povodom iranskog atomskog programa.

Nezavisno od toga, tvrdi Rojters,upravo je popuštanje napetosti u odnosima Irana i Zapada podstaklo Rusiju da se odlučnije angažuje na planu ekonomske razmene s Iranom.

Nemački nedeljnik „Špigl“, opet, naglašava da Rusija nije jedina koja radi na „iranskim aranžmanima“ jer i mnoge druge države – uključujući i članice EU – „žure sa investicijama u Iran“.

Nezavisno od svega, Rojters tvrdi da su mu tri ruska i iranska izvora potvrdila da se upravo pregovara o završnim detaljima plana prema kojem bi Moskva kupovala 500.000 barela iranske nafte dnevno, u zamenu za rusku opremu, sirovine i gotove proizvode.

Američke i evropske sankcije gotovo su prepolovile iranski naftni izvoz i svele ga na oko 1.000.000 barela dnevno. Ovo bi značilo da će iranski izvoz „crnog zlata“ – sa pomenutih 500.000 barela u aranžmanu sa Rusijom – biti povećan za 50 odsto što bi dovelo do znatne revitalizacije iranske ekonomije. Tim pre što je trenutna cena barela nafte oko 100 dolara.

Nije poznato kakve bi proizvode i opremu u zamenu za naftu Iran dobijao od Rusije.

Najveći kupac iranske nafte sada je Kina koja svakodnevno uvozi oko 420.000 barela. Drugi bitni kupci su Japan, Južna Koreja i Indija, ali Južna Koreja i Indija, kao i Turska i Južna Afrika, smanjile uvoz pod žestokim pritiskom iz Vašingtona.hasan-rohani-vladimir-putin

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *