ИРАН ИЗДАО НАЛОГ ЗА ТРАМПОВО ХАПШЕЊЕ

IRAN IZDAO NALOG ZA TRAMPOVO HAPŠENJE

29 juna 2020

Iran je identifikovao 36 osoba koje su umešane u atentat od strane SAD-a na generala Kasema Sulejmanija, te će tražiti njihovo hapšenje putem Interpolovih kanala, prenose iranski mediji. Na vrhu liste osumnjičenih nalazi se i predsednik SAD-a Donald Tramp.

Imena osumnjičenih za atentat na komandanta elitne iranske jedinice „Kuds“, Interpolu je prosledio glavni tužilac Teherana Ali Algasi Mer, prenose iranski mediji. Zvaničnik je atentat nazvao „ubistvom“ i „terorističkim aktom“.Sulejmani je ubijen 3. januara tokom posete Iraku, kada je njegov automobil pogođen tokom vazdušnog napada SAD-a. Trampova administracija opravdala je napad u kojem je ubijen istaknuti iranski komandant i nekoliko drugih osoba, navodeći da je iranski general organizovao napade na američke vojnike.

Popularnog generala kojeg u Iranu smatraju herojem, na sahrani su ispratili milioni ljudi. Sulejmani je zaslužan za organizovanje i podršku šitskim milicijama, koje su se borile protiv terorističke grupe „Islamska država“ u Iraku i Siriji. Takođe je smatran ključnom osobom sa borbom Teherana protiv američkog uticaja na Bliskom istoku.

Atentat je doveo do porasta neprijateljstava sa SAD-om i u Iraku. Parlament Iraka je čak izglasao rezoluciju kojom se traži odlazak svih stranih trupa sa iračke teritorije. Međutim, iračka vlada ovo uputstvo tek treba da sprovede.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    To duboko državnici merike nagovorili Iran. Saće organizuju dva tri migranta da upanu u Nevinu Kuću i uapse Trampa. Akcija će biti proglašena terorističkim napadom na meriku, ona "dva tri" migranta će biti ubijena u pokušaju oslobađanja Trampa, a Tramp će biti poslat na sud u Hagu. (Teorija zavere # 199 999,99 na 9/10)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *